Najubojitiji dosad
38

Novi američki dron može nositi 16 Hellfire projektila

D. B.
MQ-1 Gray Eagle
MQ-1 Gray Eagle
Kompanija General Atomics iz Kalifornije testira novi dron koji će biti ubojitiji od svih ostalih trenutno dostupnih američkoj vojsci.

Dronovi su brzo napredovali od uloge u izviđanju do borbe protiv neprijateljskih snaga. Američka vojska korisni veliki broj različitih vrsta dronova u svojim operacijama već duže vrijeme, a sarađivala je i s partnerima u razvoju svoje verzije dronova i njihovih mogućnosti.

Razvoj drona bez jasne vizije o vojnoj upotrebi je rizična strategija, no čini se da General Atomics ima jednostavan plan. Cilj je osigurati što više vatrene moći za dron, više nego ikada dosad, a na tržištu u svakom slučaju postoji potražnja.

Novi dron može nositi do 16 Hellfire projektila tokom jednog leta. Većina dronova trenutno koristi zrak-temlja Hellfire projektile, no 16 je četiri puta veći broj u odnosu na broj projektila koje može ponijeti dron MQ-9 Reaper. Ovaj dron je također proizvela kompanija General Atomics te danas postoji do 200 primjeraka. Njihov domet iznosi 1.850 kilometara te ih koristi Ministarstvo državne sigurnosti SAD-a, ali i neke druge države širom svijeta.

Dizajn potiče od drona MQ-IC Gray Eagle s tim da je žrtvovana visina kako bi dron bio izdržljiviji. Gray Eagle može nositi do osam zrak-zrak Stinger projektila, a novi dron bi se mogao dobro uklopiti u plan Američkih zračnih snaga za jačanjem zračnih borbenih kapaciteta.

Međutim, više vatrene moći ima i loše strane. Svaki Hellfire projektil je težak 45 kilograma, a nošenje njih 16 znači da će dron nositi gotovo svu svoju težinu. Aktuelni Gray Eagle može ponijeti 360 kg, tako da će dvostruko veći kapacitet imati efekta na izdržljivost drona i smanjenje tereta za druge misije ili pak rashladnih sistema za senzore.

O pogonu drona nema detalja, ali se zna da ima veća krila što bi moglo značiti da pogon neće biti značajnije unaprijeđen. U izvještaju se spominje automatizirano polijetanje i slijetanje kako bi se smanjio pritisak na UAV pilote.

Novom dronu je dovoljno 244 metra za polijetanje, tako da bi ga mogla koristiti i mornarica, kao i vojska na težim terenima.