Estonija
0

Novčana kazna za cyber napadača

Sarajevo-x.com
20-godišnji Rus iz Estonije, koji je odgovoran za blokiranje službene web stranice Stranke reformista kojoj pripada i premijer ove zemlje, kažnjen je novčanom kaznom od 17.500 estonskih kruna. Mladić je tako postao prva osoba koja je sudski osuđena zbog sudjelovanja u "cyber ratu" protiv Estonije 2007. godine.

Napad na zvaničnu web stranicu političke stranke čiji je član i aktuelni premijer Estonije Andrus Ansip, koji se desio u periodu između 25. aprila i 4. maja 2007. godine, izvršio je ruski student iz Estonije Dmitri Galushkevich, zbog čega ga je sud osudio na plaćanje novčane kazne u iznosu od.....

Ovo je bio jedan od serije hakerskih napada na estonske državne institucije i kompanije, a iako je u to vrijeme Estonija optužila rusku vladu da stoji iza ovih napada, Moskva je negirala svaku umiješanost.

Napade je izvršila grupa ruskih Estonaca, kao vid pobune zbog odstranjivanja "Brončanog vojnika", spomenika na ruske vojnike koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata, iz glavnog grada Talina.

U toku je još nekoliko istraga o seriji hakerskih napada na Estoniju, ali za sada je Dmitri Galushkevich jedina osoba koja je krivično gonjena.

Rusi čine oko četvrtinu stanovništva u Estoniji, čiji se ukupan broj procjenjuje na 1,3 miliona stanovnika.