{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova vremena: Robot dobio privremeno radno mjesto u prodavnici odjeće

25.4.2015. u 18:00
22
15
Nova vremena: Robot dobio privremeno radno mjesto u prodavnici odjeće
22
 
Prodavnica Mitsukoshi u Tokiju, koja je poznata po trgovini tradicionalne odjeće još od 17. vijeka, od nedavno ima novog uposlenika.
Mušterije su na njega reagovale na razne načine, od oduševljenja do neodobravanja, a sve zbog činjenice da je novi uposlenik zapravo robot.

Aiko Chihira je adroid napravljen u Toshibi, dizajniran je da se kreće i izgleda kao pravi čovjek, a u prodavnici kimona Mitsukoshi postavljen je kao privremeni eksponat. Chihira se pokreće zahvaljujući radu 43 motora, može da govori pa čak i da pjeva.

On trenutno stoji na ulazu u prodavnicu i pozdravlja mušterije zamjenjujući tako Ayako Seiryu, radnicu koja je taj posao obavljala do dolaska robota. Ipak, ona nije zabrinuta za svoju poziciju u prodavnici.

"Komunikacija sa mušterijama je jako bitna, a moja prednost je u tome da ja, za razliku od robota, zapravo mogu razgovarati sa ljudima", rekla je 32-godišnja Seiryu.

Glasnogovornik Toshibe Hitoshi Tokuda priznaje da robot, koji je načinjen da izgleda kao žena, ne može vršiti razgovor sa ljudima. Ipak, on tvrdi da tehnologija napreduje iz danas u dan te je istakao nadu da će oni jednog dana doslovno zamijeniti ljude kao uposlenike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: