Tehnologija
22

Nova vremena: Robot dobio privremeno radno mjesto u prodavnici odjeće

Klix.ba
Prodavnica Mitsukoshi u Tokiju, koja je poznata po trgovini tradicionalne odjeće još od 17. vijeka, od nedavno ima novog uposlenika.

Mušterije su na njega reagovale na razne načine, od oduševljenja do neodobravanja, a sve zbog činjenice da je novi uposlenik zapravo robot.

Aiko Chihira je adroid napravljen u Toshibi, dizajniran je da se kreće i izgleda kao pravi čovjek, a u prodavnici kimona Mitsukoshi postavljen je kao privremeni eksponat. Chihira se pokreće zahvaljujući radu 43 motora, može da govori pa čak i da pjeva.

On trenutno stoji na ulazu u prodavnicu i pozdravlja mušterije zamjenjujući tako Ayako Seiryu, radnicu koja je taj posao obavljala do dolaska robota. Ipak, ona nije zabrinuta za svoju poziciju u prodavnici.

"Komunikacija sa mušterijama je jako bitna, a moja prednost je u tome da ja, za razliku od robota, zapravo mogu razgovarati sa ljudima", rekla je 32-godišnja Seiryu.

Glasnogovornik Toshibe Hitoshi Tokuda priznaje da robot, koji je načinjen da izgleda kao žena, ne može vršiti razgovor sa ljudima. Ipak, on tvrdi da tehnologija napreduje iz danas u dan te je istakao nadu da će oni jednog dana doslovno zamijeniti ljude kao uposlenike.