{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nova vremena: Robot dobio privremeno radno mjesto u prodavnici odjeće

25.4.2015. u 18:00
22
15
Nova vremena: Robot dobio privremeno radno mjesto u prodavnici odjeće
22
 
Prodavnica Mitsukoshi u Tokiju, koja je poznata po trgovini tradicionalne odjeće još od 17. vijeka, od nedavno ima novog uposlenika.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Mušterije su na njega reagovale na razne načine, od oduševljenja do neodobravanja, a sve zbog činjenice da je novi uposlenik zapravo robot.

Aiko Chihira je adroid napravljen u Toshibi, dizajniran je da se kreće i izgleda kao pravi čovjek, a u prodavnici kimona Mitsukoshi postavljen je kao privremeni eksponat. Chihira se pokreće zahvaljujući radu 43 motora, može da govori pa čak i da pjeva.

On trenutno stoji na ulazu u prodavnicu i pozdravlja mušterije zamjenjujući tako Ayako Seiryu, radnicu koja je taj posao obavljala do dolaska robota. Ipak, ona nije zabrinuta za svoju poziciju u prodavnici.

"Komunikacija sa mušterijama je jako bitna, a moja prednost je u tome da ja, za razliku od robota, zapravo mogu razgovarati sa ljudima", rekla je 32-godišnja Seiryu.

Glasnogovornik Toshibe Hitoshi Tokuda priznaje da robot, koji je načinjen da izgleda kao žena, ne može vršiti razgovor sa ljudima. Ipak, on tvrdi da tehnologija napreduje iz danas u dan te je istakao nadu da će oni jednog dana doslovno zamijeniti ljude kao uposlenike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: