Ima li neko da želi otkaz?
1

Nova Twitter aplikacija otkriva "hejtere" na poslu

Klix.ba
Na tržištu se pojavila nova Twitter aplikacija koja otkriva ljude koji na društvenim mrežama pričaju loše o svojim šefovima i kolegama na poslu.

Dobro razmislite šta ćete podijeliti sa svojim pratiocima na Twitteru, jer će aplikacija FireMe! pronaći i prikazati sve neprikladne tvitove. Pronađeni tvitovi svrstavaju se u četiri kategorije: "Hejteri“, "Grozni šefovi“, "Seksualni odnosi“ i "Potencijalni ubice“.

Istraživači Univerziteta u Hanoveru u Njemačkoj proučavali su tržište prije izbacivanja aplikacije i otkrili kako je 22 hiljade ljudi u samo jednoj sedmici prošlog juna tvitalo negativne poruke o svom poslu.

Praćenje poruka odvija se pomoću algoritma koji skenira fraze koje ukazuju na to da je neko tvitao nešto loše o svom poslodavcu. Kada pronađe poruku, FireMe! šalje obavještenje autoru tvita sa porukom: "Možete li zamisliti šta bi bilo da vaš šef sazna da ste rekli: 'Mrzim svoj posao!', rekli ste to na Twitteru i cijeli svijet to može vidjeti“.

Aplikacija sadrži i FireMeter!, skalu proračunatu na osnovu toga koliko često je neko spomenuo svoj posao u negativnom kontekstu u posljednjih stotinu tvitova. Na osnovu toga, FireMeter! mjeri šanse za potencijalni otkaz.

Neiskusni korisnici Twittera od ove aplikacije bi mogli imati koristi, budući da potencijalne opasnosti od privatnih negativno obojenih tvitova ostaju nepoznate većini korisnika, sve dok šteta već nije napravljena, piše Economic Times.