Tehnologija
0

Nova tehnologija otkriva informacije o Mona Lisi

Sarajevo-x.com
Nova tehnologija je otkrila detalje o jednoj od najslavnijih slika koju je naslikao legendarni talijanski umjetnik i izumitelj, Leonardo da Vinci. Zahvaljujući izumu francuskog inžinjera Pascala Cottea, moguće je saznati dodatne informacije o samoj slici, Leonardovom načinu slikanja te kako je slika izgledala kada je tek bila završena.

"Mona Lisa Secrets Reveald" naziv je uratka francuskog inžinjera Pascala Cottea koji je, izumivši posebnu kameru koja koristi infra crvenu tehnologiju i snažno osvjetljenje kako bi skenirala sliku, uspio dobiti prikaz slike bez prašine i laka koji su se taložili stotinama godina.

Cotte je koristio specijalnu kameru kako bi otkrio kako je Mona Lisa izgledala nakon što je prvobitno naslikana jer su godine, prašina, restauracija i održavanje slike učinili da njen lik ne izgleda baš isto, izvijestio je United Press International.

On je uspio otkriti da je Mona Lisa nekada imala obrve koje se sada na slici više ni ne vide te koju je kombinaciju boja Leonardo koristio kako bi dobio tačnu boju kože Mona Lise. Uz pomoć ove kamere je također dobio podatke o tome kako je tokom restauracije pozicija Mona Lisinih prstiju promijenjena, a nestala je i vezica sa haljine.

Njegov uradak "prvobitne" Mona Lise obići će svijet u vidu izložbe.