Osigurava vrijeme za spas
23

Nova AI tehnologija može predvidjeti cunami za jednu sekundu

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Japan je 2011. godine pogodio razorni cunami koji je usmrtio oko 18.500 ljudi, a od tada je ova zemlja posvećena sprečavanju sličnih posljedica u budućnosti. Istraživanje laboratorija RIKEN Prediction Science Laboratory podrazumijeva mašinsko učenje u svrhu preciznog predviđanja utjecaja cunamija za manje od jedne sekunde.

"Glavna prednost naše metode je brzina predviđanja, a to je ključno za rano upozorenje. Konvencionalni modeli za cunamije daju predviđanja nakon30 minuta, što je prekasno. Naš model to obavlja mnogo brže", izjavio je istraživač Iyan Mulia.

Kako bi se to posiglo, na obali je postavljena najveća senzorska mreža na svijetu, koja prati kretanje okeanskog dna. Oko 150 offshore stanica sačinjavaju ovu mrežu te rade zajedno kako bi osigurale rano upozorenje na cunami. Kako bi se postigla efikasnost, podaci koje prikupe senzori moraju biti bretvoreni u visine i opsege cunamija duž obale. Ovo obično zahtijeva rješavanje niza jednačina, što može potrajati oko 30 minuta na standardnom računaru. Jasno je da ljudi u tom slučaju nemaju dovoljno vremena za evakuaciju.

RIKEN AI model je zbog toga ključan za spašavanje života jer daje ljudima najmanje pola sata prednosti prije udara cunamija. RIKEN tim je "obučio" svoj sistem mašinskog učenja korištenjem više od 3.000 kompjuterski generisanih cunamija te ga je testirao na drugih 480 scenarija, kao i na tri stvarna cunamija. Njihov model bi mogao funkcionisati u slučaju svih prirodnih katastrofa gdje je vrijeme ključno.

RIKEN je u saradnji s kompanijom Fujitsu 2021. godine razvio moćan AI alat za predviđanje poplava koje uzrokuju cunamiji. U tom slučaju je korišten Fugaku, najbrži superkompjuter na svijetu. Iako je model zahtijevao ogromnu moć Fugakua za "trening", ipak je dizajniran za upotrebu standardnih kompjutera koji mogu obaviti predviđanja za nekoliko sekundi.

Istraživači su pretprošle godine osmislili novu metodu koja detektuje cunamije pomoću magnetnih polja, a koja se stvaraju njihovim kretanjem kroz vodu. Ova magnetna polja se mogu detektovati nekoliko minuta prije porasta nivoa mora, što rezultira omogućavanjem dodatnog vremena za reakciju i spašavanje života.

Oba izuma su impresivna, no ipak se ne mogu takmičiti s RIKEN-ovom tehnologijom. Ipak, metoda je trenutno precizna samo za velike cunamije više od 1,5 metara. Mulia i njegov tim sada rade na poboljšanju preciznosti tehnologije i u slučaju manjih cunamija.