{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nokia tuži Apple zbog iPhonea

S
22.10.2009. u 20:50
0
36
Nokia tuži Apple zbog iPhonea
0
Nokia tuži Apple zbog iPhonea
Najveći svjetski proizvođač mobitela, Nokia, tuži svog rivala, kompaniju Apple, zbog nelegalnog korištenja pojedinih patenata za iPhone. Naime, Nokia tvrdi da nije dobila kompenzaciju za svoje tehnologije i optužuje Apple za pokušaj 'kićenja tuđim perjem'.
Tužba se odnosi na deset patenata među kojima su kodiranje govora, sigurnost, šifriranje i bežični podaci, objavio je BBC.

Finska kompanija Nokia tvrdi da je dogovor o korištenju njihovih tehnologija potpisan sa 40 kompanija, no među njima se ne nalazi kompanija Apple.

"Osnovni princip u mobilnoj industriji je da se kompanijama koje doprinose razvoju tehologije nadomjesti korištenje njihovog intelektualnog vlasništva, što Apple nije učinio, a očekuje se da slijedi isti princip", kazao je Ilkka Rahnasto podpredsjednik pravnog i intelektualnog odjela Nokije, dodajući da je njegova firma tokom posljednja dva desetljeća uložila 40 milijardi eura za istraživanje i razvoj tehnologije.

Početkom ovog mjeseca Nokia je objavila svoj prvi tromjesječni gubitak u posljednjih deset godina.

Analitičari smatraju da je do pada prodaje Nokijinih mobitela došlo zbog toga što ljudi sve više koriste iPhone i Blackberryje.

U međuvremenu Apple je u tromjesječju zaključno sa 26. septembrom ostvario dobit od rekordnih 1,67 milijardi dolara.

No, nakon tužbe dionice Applea bilježe pad.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: