Tehnologija
0

Nokia predstavila luksuzni smartphone

Sarajevo-x.com
Finska kompanija Nokia u utorak je predstavila svoj novi ambiciozni smartphone N97, koji posjeduje ekran osjetljiv na dodir, tastaturu na izvlačenje i pristup širokom spektru softver aplikacija dostupnih na webu, te se tako priklonila trendu razvoja "do-it-all" mobilnih uređaja.

Ova uspješna multinacionalna korporacija novi proizvod predstavila je u Barceloni, ali zainteresiranim klijentima, koji će za novi model morati izdvojiti 550 eura (699 dolara), neće biti dostupan do prve polovine 2009. godine.

Proizvođači mobilne telefonije obično prave mnoge kompromise zbog dizajna, pristupačnosti i izdržljivosti baterije. Međutim, s obzirom na strašnu konkurenciju na tržištu potrošača, postoji pritisak širom ove industrije da se što je moguće više opcija inkorporira u jedan jedini uređaj.

Tako novi Nokijin smartphone posjeduje "touch screen" kojeg je popularizirao Appleov iPhone, pravu tastaturu koju vole korisnici BlackBerryja i aparata Nokijine vlastite serije E, te brzi Wi-Fi internet pristup.

Naravno, tu nije kraj. Korisnici ovog modela moći će svoje mobitele personalizirati, a naročito "home screen", korištenjem malih aplikacija koje se zovu "widgets".

Programi, koji će se pokretati direktno sa interneta, a ne nakon instaliranja na uređaj, mogu uključivati vijesti, vremensku prognozu, igre i slično.

"Mi dajemo potrošačima mogućnost da sve vrijeme imaju vlastiti personalizirani internet", kazao je za Reuters Jonas Geust, dopredsjednik Nokijine jedinice koja proizvodi mobitele serije N, te dodao kako će N97 biti najvažniji novitet ove kompanije za 2009. godinu.