Verzija 2018
8

Nokia objavila nasljednika "šestice", koštat će blizu 200 eura

Klix.ba
Kineski distributer Nokia smartphonea Suning.com objavio je danas izgled i specifikacije nasljednika finskog uređaja Nokia 6 za 2018. godinu.

Pod imenom "Nokia 6 2018" se pojavljuje s unaprijeđenim osobinama, ali i nekim nedostacima, što je uobičajno kada je riječ o midrange Android smartphoneima.

Novi uređaj krasi aluminijsko tijelo, 5,5-inčni fullHD displej, on-screen navigacijske tipke i skener prsta koji se nalazi na stražnjem dijelu. Također, straga leži 16-megapikselna kamera otvora blende f/2.0, dok je naprijed kamera od 8 megapiksela.

Uređaj pokreće čipset Snapdragon 630 popraćen sa 4 GB RAM-a. Baterija je gotovo standardnih 3.000 mAh, a puni se kroz tzv. fastcharging preko USB-C porta koji služi i za sinhronizaciju podataka. Interna memorija se kreće od 32 do 64 GB.

Pored navedenih unaprijeđenih i zadržanih karakteristika, Nokia je odlučila odbaciti stereo zvučnike koji su krasili originalnu "šesticu". Operativni sistem koji će se naći na novom smartphoneu je Android Nougat 7.1.1 , dok Nokia obećava update na Oreo.

Uređaj bi trebao koštati od 190 do 220 eura, zavisno od interne memorije.

Vezani članci