Istraživanje GfK BH
0

Nokia je omiljeni mobilni telefon u BiH

Sarajevo-x.com
Usluge mobilne telefonije koristi 80% građana BiH u dobi od 15 i više godina, pokazuje istraživanje GfK BH. Većina njih se opredjeljuje za usluge samo jednog od tri operatera koji u našoj zemlji pružaju ove usluge, tako da većina njih zapravo raspolaže samo s jednim mobilnim uređajem, koji je u čak 45% slučajeva marke Nokia. Pre-paid je preferirani vid plaćanja računa za usluge koje koriste, tako da je na pretplati tek svaki deseti korisnik.

Od kada se pojavila, mobilna telefonija je velikom brzinom uspjela osvojiti veliki broj poklonika, pa i više – uspjela je dostići status pogodnosti bez koje se savremeni život danas teško može zamisliti. Stoga i ne čudi stalna borba pružaoca usluga mobilne telefonije da zadrže, osvoje nove ili da jedni drugima "preotmu“ korisnike.

S druge strane, ništa manja borba ne vodi se ni kad su u pitanju proizvođači mobilnih uređaja. Istraživanje koje je GfK Group proveo u 17 država CEE o navikama korištenja mobilnih telefona u 2008. godini pokazuje da u BiH 80% građana koristi mobilni telefon, što govori u prilog činjenici da je korištenje usluga mobilne telefonije i u našoj zemlji postalo praktički nešto bez čega se svakodnevni život ne može više zamisliti.

Bosna i Hercegovina u tom smislu ne odudara značajno od susjedne Hrvatske ili Srbije, u kojima je udio korisnika u populaciji u dobi od 15 i više godina starosti gotovo podjednak kao i u našoj zemlji, čak smo malo i ispred nekih članica EU, naprimjer Poljske, Rumunije i Bugarske. Po udjelu korisnika u općoj populaciji prednjače baltičke zemlje, Estonija (95%) i Litva (92%), a u samom vrhu je i Slovenija (92%).

U BiH najveći broj građana raspolaže samo sa jednim mobilnim uređajem, samo je 7% onih koji u vlasništvu imaju dva ili pak više GSM uređaja. I u većini drugih zemalja se postotak građana koji imaju dva ili više mobitela kreće između 5% i 14%, jedini izuzetak su Litvanci i Rumuni kod kojih gotovo 30% odrasle populacije ima više mobilnih telefona. Kad je riječ o broju operatera čije usluge koriste, bh. građani većinom su vjerni jednom operateru. Glavni vid plaćanja usluga mobilnih operatera u BiH još uvijek je prepaid varijanta, dok je pretplatnika na nekog od mobilnih operatera u BiH, znatno manje, tek svaki deseti.

Iako su usluge sva tri operatera mobilne telefonije danas dobro zastupljene u svim područjima BiH, sam odabir operatera još uvijek je znatno uslovljen područjem u kojem korisnik živi, pa shodno tome najveći broj korisnika otpada na BH Telecom, operatera čije usluge koristi gotovo polovina svih korisnika GSM usluga.

Nešto manji udio ima M:tel, sa oko 44% što prepaid, što postpaid korisnika, dok je udio Eroneta među korisnicima najmanji – oko 16% korisnika. Logično, ovi se udjeli donekle smanjuju ako govorimo samo o onom mobilnom operateru kojeg korisnik smatra svojim "glavnim", u slučaju kada korisnik koristi usluge više od jednog mobilnog operatera. Međutim, omjeri udjela pojedinih operatera se niti u tom slučaju značajno ne mijenjaju.

Kao što je već prije spomenuto, nisu samo mobilni provajderi ti koji svakodnevno vode bitke oko udjela na tržištu. Tu su dakako i sami proizvođači mobilnih uređaja.

Podaci istraživanja GfK BH pokazuju da je Nokia daleko najzastupljenija marka mobilnih uređaja na našim prostorima. Finski proizvođač sa udjelom od čak 45% prednjači pred drugoplasiranim Samsungom, sa udjelom korisnika većim za gotovo 20%. Slijedi Sony Ericcson čiji mobitel koristi svaki peti korisnik mobilne telefonije u BiH, dok ostali proizvođači kao što su: Siemens, Motorola, LG itd. imaju znatno manje poklonika.

Zanimljivo da kada je GfK BH radio slično istraživanje prije četiri godine Siemens je imao udio od čak 29%, a Samsung tek 4%, da bi se ta slika danas iz temelja promijenila.