Tehnologija
0

Nokia će početi proizvoditi laptope?

Sarajevo-x.com
Jedna od najprofitabilnijih kompanija na svijetu, finska Nokia, mogla bi početi proizvoditi i laptope, objavila je u četvrtak finska nacionalna TV mreža YLE.

Finski gigant Nokia, jedan od najvećih proizvođača i distributera mobilnih telefona na svijetu, mogao bi svoju ponudu obogatiti i sa prijenosnim računarima.

'Ozbiljno razmišljamo o ovoj ideji jer su došla vremena kad se funkcije mobilnih telefona i računara višestruko isprepliću. Najbolja indikacija je to da stotine miliona ljudi koriste naše mobilne telefone da bi surfali internetom', izjavio je izvršni direktor Nokije, Olli-Pekka Kallasvuo.

Ova vijest iz Nokije stiže nedugo nakon što je proizvođač kompjutera Acer lansirao liniju od osam mobilnih telefona, pridruživši se tako gigantima Hewlett-Packardu i Lenovu koji otprije imaju linije mobilnih telefona, popularno zvanih 'smartphones'.

'U Nokiji možda ima nervoze zbog ovog koraka jer kompjuterska industrija ima već afirmirane brendove, ali nije iznenađenje da se žele okušati i u tom području. Internet i mobilna telefonija su sad u uskoj vezi', dodao je Ben Wood, direktor analitičke agencije CCS Insight.

Kompanija Nokia osnovana je davne 1865, godine u finskom gradu Tampere, a kasnije je premještena u mjesto Nokia po kojem i danas nosi ime.

Vodeći je proizvođač mobilnih telefona, a pokušaj lansiranja prijenosnih konzola za video igre iz 2003. nije se pokazao kao najpametniji zbog malog broja i slabe koncepcije igara, a ni nova poboljšana verzija konzole N-Gage QD iz 2006. nije postigla zapažen uspjeh.