U Baltičkom moru
9

Njemačka mornarica testirala laser protiv dronova

D. B.
Njemačka kompanija Rheinmetall Waffe Munition je saopćila da su Njemačke oružane snage koristile lasersko oružje postavljeno na brod.

Testiranje je obavljeno još 30. augusta ove godine kada je njemačka fregata Sachsen uspješno iskoristila laser i uništila dronove iznad Baltičkog mora. Lasersko oružje su zajedničkim snagama razvile kompanije MBDA Deutschland GmbH i Rheinmetall Waffe Munition GmbH.

Daniel Gruber, menadžer projekta za pomorske demonstracije u kompaniji MBDA te dr. Markus Jung zadužen za razvoj oružja u kompaniji Rheinmetall Waffe Munition, bili su prisutni tokom testiranja te su rekli da je tim uspio dokazati sve mogućnosti lasera.

"Komponente su zaista vrhunska tehnologija. Ovo je rezultat dugogodišnjeg istraživanja koje su provele obje kompanije. Mnoge komponente sistema su razvijene specijalno za ovaj projekt i kombinovane na ovaj način prvi put", rekao je dr. Thomas Baumgartel, projekt menadžer i pomorski demonstrator kompanije Rheinmetall Waffe und Munition.

Aktuelna testiranja lasera prave put uvođenju u vojnu službu, a u planu su dodatna testiranja do sredine 2023. godine. Tokom testiranja će se koristiti različiti scenariji koji će predstavljati izazov za laser. Prikupljeni podaci će se koristiti kako bi se u konačnici dobilo potpuno funkcionalno i operativno lasersko oružje.

"Buduće lasersko oružje visoke energije bit će veoma korisno za mornaricu, psoebno u odbrani od dronova i jata dronova, kao i u napadu na glisere u bliskom ili veoma bliskom dometu. Međutim, sistem će moći uništavati i navodeće projektile te granate", saopćeno je iz kompanije Rheinmetall Waffe Munition.