Za manje od pet godina
20

Nintendo Switch nadmašio prodaju konzole Wii

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ručna konzola Nintendo Switch je nadmašila ukupne prodajne rezultate konzole Wii te postala najprodavanija u historiji kompanije.

Switch je imo relativno snažan praznični kvartal, između oktobra i decembra je prodano 10,67 miliona primjeraka uprkos globalnom nedostatku poluprovodnika, a zahvaljujući ovom rezultatu je ukupan broj prodanih primjeraka ručne konzole porastao na 103,54 miliona. To znači da je za manje od pet godina Switch nadmašio konzolu Wii koja je prodana u 101,63 miliona primjeraka.

Isporuke su uprkos tome manje za gotovo 8 posto na godišnjem nivou, ali je Nintendo očigledno manje pogođen problemima lanca dobavljača u odnosu na neke druge proizvođače. Sony je saopćio da je prodao samo 3,9 miliona konzola PlayStation 5 u sitom periodu. Nintendo je također na tržište plasirao i novi OLED model konzole Switch tokom prošlog kvartala te tvrdi da je zabilježen dobar start.

Kompanija je revidirala svoje prognoze prodaje Switcha te ih je umanjila za milion jedinica za fiskalnu godinu. Sada očekuje da će prodati 23 miliona konzola umjesto 24 miliona prognoziranih u novembru prošle godine, a to je još jedno smanjenje u odnosu na još ranije očekivanih 25,5 miliona konzola. Nintendu će biti potrebno još nešto više od četiri miliona konzola u trenutnom tromjesečnom periodu da dostigne nove prognoze.

Kada je riječ o softveru, Pokemon remake igre Brilliant Diamond i Shinin Pearl su se dobro prodavale, a zajednički broj iznosi 13,97 miliona. Mario Party Superstars je prodan u 5,43 miliona jedinica, The Legend of Zelda: Skyward Sword HD u 3,85 miliona, a Metroid Dread u 2,74 miliona jedinica.

Nintendo je tek objavio dobro pribljenu igru Pokemon Legends: Arceus, koja bi trebala poboljšati prodaju softvera u aktuelnom kvartalu, a u martu stiže Kirby and the Forgotten Land.