Tehnologija
11

Nintendo predstavio konzolu Switch

Klix.ba
Kompanija Nintendo je predstavila svoju novu prenosnu ručnu konzolu koja se vrlo lako pretvara u kućnu konzolu.

Prethodno poznata pod kodnim imenom NX, konzola Nintendo Switch izgleda kao tablet kompjuter s kontrolerima koji se spajaju sa strana. Izgled uređaja je otkriven kratkim teaserom objavljenim na YouTubeu.

"Konzola Wii U je bila katastrofa. Sve su nas zbunili kontrolerom i ekranom. Kao rezultat toga je deset puta manja prodaja u odnosu na prvi Wii", izjavio je analitičar Paul Jackson, koji smatra da je nova konzola Nintendov posljednji pokušaj da napravi uspjeh s kućnom konzolom.

Prodaju konzole Wii U je brzo nadmašila prodaja Sonyjeve konzole PlayStation 4, kao i Microsoftovog Xbox Onea, iako je Nintendo imao uspjeha na tržištu s ručnom konzolom 3DS.

Nova konzola Switch se može staviti u dock, nakon čega igrač može igrati igre putem TV-a, a može se i koristiti kao ručna prenosna konzola. Igre će se kupovati u malim ketridžima, što asocira na starije Nintendove konzole.

Jackson je rekao da nije iznenenađenje to što je Switch kombinacija ručne i kućne konzole.

"Dvije najuspješnije konzole ikada su Nintendove ručne konzole Gameboy i DS, koje su prodane u više od 100 miliona primjeraka", dodao je analitičar.

Nintendo je najavio da će igrači uživati u igrama koje su kreirale poznate kompanije kao što su Activision, Bethesda, EA Games, Sega, Ubisoft i Warner Brothers. Jackson je napomenuo da će Switch morati imati jak roster igara kako bi napravio uspjeh na tržištu.

Detaljne specifikacije konzole još uvijek nisu objavljene, a prodaja počinje u martu 2017. godine.