Izvještaj Greenpeacea
0

Nintendo konzole najviše zagađuju okolinu

Sarajevo-x.com
Ekološka organizacija Greenpeace objavila je da je kompanija Sony ekološki osviještenija nego što su to Microsoft i Nintendo.

Poznata organizacija koja se bavi zaštitom prirode i okoliša Greenpeace nedavno je izdala svoj priručnik za 'zeleniju' elektroniku pod nazivom Guide to Greener Electronics.

U priručniku su objavljeni i statistički podaci o ekološki najosviještenijim kompanijama, a među populranim proizvođačima igraćih konzola japanski Sony zauzima visoko prvo mjesto.

Tako je Sony za 40 posto ekološki prihvatljiviji od Microsofta, a 50 posto od Nintenda, te tako ima ocjenu od 5,5 po skali Grenpeace, dok Microsoft i Nintendo imaju ocjenu 2,7 odnosno 0, 8.

Greenpeace je ipak istakao da se Nintendo ove godine 'popravio' zabranom ftalata, te ograničenom upotrebom antimona i berilijuma u svojim proizvodima.

Ove tvari koje se često dodaju plastičnim masama i mehanizmima uređaja veoma su toksični, štete zdravlju čovjeka i zagađuju okolinu. Poznato je ftalati (esteri) mogu izazvati ozbiljna oboljenja jetre i žlijezda s unutrašnjim lučenjem, te da mogu izazvati deformacije kod nerođene djece.

Čelnici Nintenda koji se nalazi na najnižem mjestu skale Greenpeacea priznali su da im je poznata činjenica da je zbog ogromnog uspjeha i prodaje njihovih igraćih konzola u posljednje dvije godine svjetski nivo karbon dioksida porastao za cijelih 6 posto.