{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nintendo guru želi više veselijih igara

S
9.3.2007. u 12:49
0
0
Nintendo guru želi više veselijih igara
0
Nintendo guru želi više veselijih igara
Foto: AP, Shigeru Miyamoto
Kreatori video igara bi se trebali oduprijeti iskušenjima isključivog kreiranja nastavaka već dobro poznatih hit igara sa naglaskom na horor i osvetu, izjavio je u četvrtak glavni dizajner kompanije Nintendo Shigeru Miyamoto na konferenciji kreatora igara u San Francisku.
Guru video igara Shigeru Miyamoto je izjavio kako je video gaming industrija pretrpjela dosta štete u posljednjih deset godina.

"Mi dizajneri smo podbacili u nastojanjima da kreiramo naslove koji će usrećiti najširi mogući spektar igrača, jer smo se prečesto fokusirali na hard-core igrače i njihov apetit za nasiljem i stvarnošću", objasnio je Miyamoto hiljadama svojih kolega dizajnera koji su prisustvovali godišnjoj konferenciji kreatora igara.

"Uvijek sam želio da prva reakcija bude emotivna, pozitivna i ispunjujuća. Određene prepreke mogu privremeno osnažiti osjećaje neizvjesnosti, konkurencije, pa čak i frustracije. Ali, mi uvijek želimo da konačan rezultat tj. konačna emocija bude pozitivna."

Miyamotov naglasak na raznolikim, uzbudljivim i maštovitim igrama se kosi sa današnjom rastućom popularnošću nasilnih igara kao što su "Grand Theft Auto," "Mortal Kombat" i "Resident Evil". Sve je više političara, prosvjetnih radnika i psihologa koji se pozivaju na mnoge studije koje su uspjele dokazati nesumnjivu vezu između igranja nasilnih igara i ispoljavanja agresivnog ponašanja.

Dizajneri svakako ozbiljno shvataju Miyamotova predavanja, a magazin Time ga opisuje kao "Stevena Spielberga video igara".

Miyamoto je zaslužan za hit igre poput "Mario Brothers," "Donkey Kong" i "The Legend of Zelda", koje su prodane u skoro 288 miliona primjeraka.

Shigeru Miyamoto se pridružio Nintendu 1980. godine i od tada je radio na svakoj Nintendo igraćoj konzoli koja je lansirana u posljednjih trideset godina, uključujući i popularnu Wii konzolu, lansiranu krajem prošle godine.

Miyamoto je u četvrtak zvanično predstavio i svoj novi projekat "Super Mario Galaxy", zanimljivu igru prepunu raznovrsnih prepreka koja će na tržište izaći tek krajem godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: