Tehnologija
0

Nintendo guru želi više veselijih igara

Sarajevo-x.com
Foto: AP, Shigeru Miyamoto
Foto: AP, Shigeru Miyamoto
Kreatori video igara bi se trebali oduprijeti iskušenjima isključivog kreiranja nastavaka već dobro poznatih hit igara sa naglaskom na horor i osvetu, izjavio je u četvrtak glavni dizajner kompanije Nintendo Shigeru Miyamoto na konferenciji kreatora igara u San Francisku.

Guru video igara Shigeru Miyamoto je izjavio kako je video gaming industrija pretrpjela dosta štete u posljednjih deset godina.

"Mi dizajneri smo podbacili u nastojanjima da kreiramo naslove koji će usrećiti najširi mogući spektar igrača, jer smo se prečesto fokusirali na hard-core igrače i njihov apetit za nasiljem i stvarnošću", objasnio je Miyamoto hiljadama svojih kolega dizajnera koji su prisustvovali godišnjoj konferenciji kreatora igara.

"Uvijek sam želio da prva reakcija bude emotivna, pozitivna i ispunjujuća. Određene prepreke mogu privremeno osnažiti osjećaje neizvjesnosti, konkurencije, pa čak i frustracije. Ali, mi uvijek želimo da konačan rezultat tj. konačna emocija bude pozitivna."

Miyamotov naglasak na raznolikim, uzbudljivim i maštovitim igrama se kosi sa današnjom rastućom popularnošću nasilnih igara kao što su "Grand Theft Auto," "Mortal Kombat" i "Resident Evil". Sve je više političara, prosvjetnih radnika i psihologa koji se pozivaju na mnoge studije koje su uspjele dokazati nesumnjivu vezu između igranja nasilnih igara i ispoljavanja agresivnog ponašanja.

Dizajneri svakako ozbiljno shvataju Miyamotova predavanja, a magazin Time ga opisuje kao "Stevena Spielberga video igara".

Miyamoto je zaslužan za hit igre poput "Mario Brothers," "Donkey Kong" i "The Legend of Zelda", koje su prodane u skoro 288 miliona primjeraka.

Shigeru Miyamoto se pridružio Nintendu 1980. godine i od tada je radio na svakoj Nintendo igraćoj konzoli koja je lansirana u posljednjih trideset godina, uključujući i popularnu Wii konzolu, lansiranu krajem prošle godine.

Miyamoto je u četvrtak zvanično predstavio i svoj novi projekat "Super Mario Galaxy", zanimljivu igru prepunu raznovrsnih prepreka koja će na tržište izaći tek krajem godine.