Tehnologija
54

Nexus Gaming Festival u Sarajevu 28. i 29. maja, očekuje se dolazak 10.000 mladih

Piše: D. B.
Organizacija Magic Factory ove godine organizuje drugi Nexus Festival, koji će se održati u Sarajevu 28. i 29. maja u Domu mladih Skenderija.

Nexus festival se javio kao potreba za razvijanje gaming industrije na prostoru BiH. Ova industrija u Evropi i svijetu donosi ogroman profiti, a susjedi iz regiona već odavno imaju razvijena studija, kao i indie developere koji svakim danom sve više jačaju na svjetskoj sceni.

Primjeri za to su firma Nordeus iz Srbije, koja je razvila nogometni manager TOP 11, kao i njihove kolege iz Hrvatske, firma Croteam, koja je napravilu igru Serious Sam i prodala je u preko 10 miliona primjeraka.

Gamerska industrija nije samo u pravljenju igrara. Tu se razvila jedna potpuno nova disciplina E-Sport, izuzetno popularna posebno za igrače League Of Legends igre, CS:GO, Dota 2 i dr. Ova disciplina u gamerskoj industriji izaziva sve veće interesovanje na regionu, tako da se očekuje preko 200 igrača na Nexus Sarajevo Gaming Festivalu.

Organizator Nexus festivala je organizacija Magic Factory, već uveliko poznata javnosti kroz organiziranje Tuzla Film Festivala, koji će se peti put održati od 12. do 16. oktobra ove godine. Direktor organizacije Boris Balta okupio je izuzetno mladu ekipu, koja se upustila u ovu avanturu.

Važno je spomenuti da se ovakav događaj održao prvi put u BiH prošle godine u Tuzli, gdje se okupilo preko 8.500 mladih. Trenutno je Nexus Festival najveći događaj ovakvog tipa u regionu pored Infogamera Zagreb.

Cilj festivala je razvijati gamersku industriju u svim segmentima. Fokus je na E-sport, youtuber industriju, game development, konferencije i nekad kasnije izlagački dio, gdje će firme prezentirati najnovija hardverska dostignuća.

Ove godine Nexus Festival se održava u Domu Mladih Skenderija od 28. do 29. maja te se očekuje dolauak oko 10 000 mladih. U fokusu će biti igre League of Legends, CS:GO, FIFA i PES 2016, kao i popularni youtuberi poput Yasserstaina, SupremeNexusa , SrpskihTutorijala iz Srbije te bh youtubera koji imaju 30.000 i više subsova poput EdinCreationsa, VedoX-a, Vekija i Neki Jutubera.

Postoji i nagradni fond za učesnike. Prvo mjesto nosi novčanu nagradu koja iznosi 60 posto od ukupnih uplata, drugo 30 posto i treće 10 posto. U ovom slučaju Nexus Festival ne uzima ništa od participacija već sve ide u fond nagrada, kako bi se razvijala E-sport scena.

Prijave se mogu izvršiti na zvaničnoj internet-stranici, dok više informacija zainteresovani mogu pronaći na Facebooku.