{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
'Nevidljiva'' kaciga se napuše u slučaju nesreće

2.5.2012. u 14:30
6
5
'Nevidljiva'' kaciga se napuše u slučaju nesreće
6
Studenti iz Švedske su dizajnirali revolucionarni zračni jastuk za bicikliste koji je u potpunosti skriven sve do trenutka kada se za njim ukaže potreba.
Ovaj uređaj je skriven unutar okovratnika koji biciklista nosi cijelo vrijeme. Abnormalni pokretki aktiviraju mehanizam koji za 0,1 sekundu napušu zračni jastuk u obliku kacige. U trenutku kada biciklista udari u tlo, njegova glava je u potpunosti zaštićena.

Zračni jastuk apsorbuje silinu udara i pritisak u toku nekoliko sekundi, što znači da može izdržati nekoliko udara u istoj nesreći, prije nego se polako ispuše, piše Daily Mail.

Anna Haupt i Terese Alstin, dizajnerice iza kacige ''Hovding'', su rekle da su industriji zaštitne opreme prišle iz potpuno dugačijeg ugla. Udaljile su se od koncepta tvrde zaštite i stvorile su kacigu koja je nevidljiva većinu vremena i koja pruža veću zaštitu od standardne kacige.

Švedska je nedavno donijela zakon o obaveznom korištenju kaciga za sve bicikliste mlađe od 15 godina, a govorilo se i o mogućem zakonu za odrasle.Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: