Previše korisnika
7

Netflix usporava streaming u Evropi kako bi spriječio blokadu interneta

DP
Foto: unsplash.com
Foto: unsplash.com
U sljedećih mjesec dana, a vjerojatno i duže, popularna platforma za filmove Netflix smanjit će kvalitetu streaminga u Evropi kako bi spriječili blokadu interneta usljed prevelikog broja korisnika.

Netflix je najavio usporavanje streaminga tokom epidemije koronavirusa kako bi spriječili blokadu interneta. Kompanija je saopćila da će smanjiti brzinu protoka za sve svoje live streamove u sljedećih 30 dana.

"Računamo da će se na ovaj način smanjiti promet Netflixa na evropskim mrežama za oko 25 posto, a istovremeno se osigurava kvalitetna usluga za naše članove" izjavio je glasnogovornik ove firme.

Najava je uslijedila nakon apela službenika EU-a na Netflix i pojedine korisnike da ne koriste videozapise visoke rezolucije kako bi se spriječila blokada interneta.

Službenici su zabrinuti zbog prevelikog pritiska na internet do kojega je došlo jer su mnoge zemlje proglasile izolaciju zbog epidemije koronavirusa i stotine miliona ljudi rade od kuće, a još više djece od kuće prate školu.

Evropski komesar Thierry Breton, koji je odgovoran za unutarnje tržište EU-a s više od 450 miliona ljudi, razgovarao je s izvršnim direktorom Netflixa Reedom Hastingsom o prevelikom pritisku na internet.

Breton je rekao da u ovoj do sada neviđenoj situaciji platforme za streaming, telekomunikacijski operateri i korisnici "imaju zajedničku odgovornost poduzeti korake da osiguraju nesmetano funkcionisanje interneta tokom borbe protiv širenja virusa".

"Pozdravljam brzu akciju koju je Netflix poduzeo da sačuva nesmetano funkcioniranje interneta tokom krize Covid-19, istovremeno održavajući dobro iskustvo za korisnike", dodao je.

Prema izvještaju američke kompanije za mrežnu opremu Sandvine za 2019. godinu, video čini preko 60 posto podataka koje internetski pružatelji usluga isporučuju potrošačima, a Netflix čini manje od 12 posto ukupnog prometa. Google promet, uključujući i YouTube, čini još 12 posto ukupnog prometa.

Glasnogovornik tvrtke Netflix rekao je za CNN Business da smanjenje može značiti da neki korisnici "vide smanjenje vidljive kvalitete videozapisa", dok drugi neće vidjeti nikakve promjene.