Vanredne mjere
4

Netflix će reducirati kvalitet svog streaming servisa u Evropi kako bi spriječio kolaps interneta

I. Č.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Netflix će reducirati kvalitet svojih streaming servisa u Evropi kako bi spriječio kolaps interneta usljed neviđenog opterećenja zbog pandemije koronavirusa, javlja CNN.

Kompanija je saopćila da će u narednih 30 dana smanjiti brzinu za sve svoje streamove procijenivši da će se promet njihovog sadržaja na evropskim mrežama smanjiniti za blizu 25 posto, ali da će članovima osigurati kvalitetnu uslugu.

Najava je uslijedila nakon uputa zvaničnika Evropske unije da Netflix i pojedinačni korisnici ne koriste snimke sa visokom rezolucije jer predstavljaju opterećenje i dovode u pitanje funkcionisanje intereneta.

Opterećenje je uslijedilo nakon što su države provele svoje mjere u borbi protiv širenja koronavirusa. Stotine miliona ljudi radi od kuće, djece prate online nastavu... Sve to je stvorilo veliko opterećenja na internet.

Evropski zvaničnik Thierry Breton, odgovoran za unutrašnje tržište EU-a, razgovarao je u srijedu s izvršnim direktorom Netflixa (NFLX) Reedom Hastingsom o streaming servisima koji opterećuju mrežu.

Breton je rekao da streaming platforme, telekom operateri i korisnici "imaju zajedničku odgovornost da poduzmu korake kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje interneta tokom borbe protiv širenja virusa".

Glasnogovornik Netflixa je za CNN Business rekao da smanjenje može značiti da neki korisnici "vide smanjen kvalitet videozapisa", dok drugi "neće vidjeti nikakve promjene".