Tehnologija
0

Neo 1973 - "anti-iPhone" na Linuxu

Sarajevo-x.com
OpenMoko, inicijativa za razvoj otvorenog mobilnog smartphonea koju je podržala tajvanska kompanija FIC, počela je prodavati svoj, na Linuxu zasnovani, Neo 1973 telefon razvojnim timovima. Iako mu nedostaje sjaj i uglađenost Appleovog iPhonea, Neo 1973 je ipak revolucionarniji.

Kada je Steve Jobs prvi put najavio iPhone, nije se sramio govoriti o telefonu u superlativu. Nazvao ga je revolucionarnom i magičnom napravom koja je pet godina ispred svih mobilnih telefona, piše TechWeb.com.

Moglo bi se reći da iPhone jeste magičan, jer je za kratko vrijeme prodano blizu 700 hiljada uređaja. Ipak mnoštvo kritičara se ne može potvrditi najavu da je iPhone revolucionaran.

[SLIKA]2[/SLIKA]"iPhone ni izdaleka neće okrenuti industriju naglavačke", napisao je profesor prava sa Univerziteta Columbia, Tim Wu. " Gledajući na njega kao na mobilni telefon, stvarno je odličan. Ipak, ako ga gledate kao mali računar, onda je ograničen i sastavljen uz kompromis prema postojećem poslovnom modelu bežične industrije. iPhone nije čak ni 3G telefon i apsolutno je ograničen. Iako ga se ni u kom slučaju ne može nazvati beskorisnom napravom, dati mu epitet revolucionarnog i naprednog kada je tako čvrsto vezan uz 'sadašnjost' je ipak malo pretjerano".

E sada da se posvetimo tekstu iz uvoda. OpenMoko je open source pokret za mobilne komunikacije kojem je misija stvoriti platformu za telefon koju će korisnici moći prilagođavati kako oni to žele, rekao je Sean Moss-Pultz, arhitekta OpenMokoa.

Zašto kupiti Neo, a ne iPhone?

"Dok vam Apple isporučuje uglađeno i 'šminka' iskustvo, to je zapravo samo njihova vizija i daju vam iskustvo kakvo oni žele da vi imate", rekao je Moss-Pultz. "Drugim riječima, korisnici nemaju slobodu da bilo šta mijenjaju ako im se ne sviđa Appleova postavka stvari. OpenMoko je anti-iPhone".

OpenMokoov Neo 1973 uključuje 2.8-inčni VGA touch screen; A-GPS za lokaciju i navigacijske usluge; GSM850/900/1800/1900 kompatibilnost sa mrežama u Evropi, Aziji, Japanu, Africi i SAD-u; softver za upravljanje aplikacijama što predstavlja dodavanje novih te updateovanje ili uklanjenje starih aplikacija; e-mail (kao kod BlackBerryja), kontakte, kalendar i sinhronizaciju kroz otvoreni softver i OpenMoko Software Developer Kit za razvoj aplikacija.

Dvije verzije Neo telefona trebale bi u prodaju od oktobra ove godine. Jedna verzija će koštati 450 dolara, a druga 300 dolara.