Tehnologija
0

Need for Speed: Underground

Sarajevo-X
Recenzirali smo: Need For Speed: Underground - još jedan u nizu uspješnih NFS naslova, jedne od najboljih simulacija vožnje kako na PC-u, tako i na konzolama.

Na samom početku treba naglasiti da se ovaj Need 4 Speed u mnogome razlikuje od prethodnih verzija NFS-a, naročito po tematici ali i po grafičkom rješenju. Need For Speed: Underground je igra o ilegalnim utrkama sa "friziranim" autima u noćnim satima u velikom gradu. U igri je najvažniji Underground mod u kojem na početku birate svoju buduću "zujalicu", a na izboru vam je veliki broj automobila kao što su: Volkswagen Golf IV, Peugeot 206, Mazda RX-7, Honda Civic, Nissan Skyline GTR itd. Nakon prelaska određenog broja utrka (inače, ima ih 112) možete otključati razne nadogradnje, te na najrazličitije načine "nabrijati" svoju mašinu ugrađujući joj modifikacijske dijelove kao što su čipovi, turbo punjači, ispušni i kočioni sistemi, te naravno neizostavni NOS, ali i pozabaviti se vizuelnim izgledom vaše zvijeri, stavljajući joj različite vrste spojlera, farova, štop svjetala, neonki i raznih modela guma i felgi. Sjajna osobina ove igre je u tome što vam se daje velika mogućnost da izrazite svoju kreativnost. Pošto postoji jako veliki broj vizuelnih nadogradnji svako može napraviti auto baš po svom ukusu. U igri je moguće razviti egzibicijske sposobnosti i pojaviti se na naslovnim stranama najboljih tunerskih auto magazina.

Dosad se većina Need For Speed naslova nije najbolje isticala fizikom (čast izuzetcima) dok je u ovoj igri to uveliko poboljšano. Grafika je zaista bez zamjerki u kojoj je najveća novina "Motion Blur" efekat gdje se pri velikim brzinama i aktiviranju NOS-a zamuti slika na ekranu i dobije se perfektan osjećaj brzine. To zaista stvara dojam kao da idete 200 km/h. Nažalost, ovaj efekat podržavaju samo bolje grafičke kartice pa igra bez ovog efekta zaista nema pravi smisao.

U igri postoji nekoliko vrsta utrka: standardne circuit trke - gdje vozite nekoliko krugova, sprint – imate otvorenu stazu, lap knockout – nakon svakog kruga posljednji biva izbačen iz utrke. Ono što je novo su drag i drift utrke. Drag utrke su sigurno najbolji dio igre. Tu imate pravac i furate najbrže što možete. Poenta je promijeniti brzinu u pravom času i izbjeći saobraćaj. U drift-u vam je cilj skupiti više poena od protivnika tako što krivine prolazite skrećući ''pod ručnom'', pri što većoj brzini i što većim uglom skretanja, a udarite li u zid oduzimat će vam se poeni. (Za ovo vam preporučujemo Mazdu Miatu koja je apsolutni šampion drifta).

Također je i zvuk odličan, a cijelu igru prati izvrstan soundtrack koji predstavlja mješavinu rock i rap muzike koja stalno podiže adrenalin.

Protivnici znaju biti izuzetno teški i često koriste različite "smicalice" kako bi vam zagorčali život, a to se čak osjeti i na easy nivou. Posebno je iritirajući Catch Up sistem koji vam onemogućava da protivnika ostavite daleko iza sebe ma koliko se vi trudili i dobro vozili. Treba napomenuti da su u EA-u napravili i određene propuste u samoj igri, pa se tako nema oštećenja vozila. Kad udarite u zid pri velikim brzinama nećete ni ogrebati auto, što je veliki minus za realnost, ali kako je igra više teži da bude arkada nego simulacija nećemo joj to previše zamjeriti. Druga zamjerka su staze koje su dosta slične, i ne pružaju veliku raznovrsnost, a time ni zanimljivost.

Ako ste gledali film Fast and Furious i dopao vam se (a kome nije) nećete se moći odvojiti od PC-a jer igra upravo ima identičnu temu (da ne kažem kopira film). Za ostale treba reći da je Need For Speed trenutno najbolja trkaća igra za PC. Doista bi bilo šteta ne odigrati ovaj izvanredni naslov.

Ocjena: 90 % Žanr: Trka Izdavač: Electronic Arts Minimalna konfiguracija: 700 MHz, 256 MB RAM, 32 MB Video Card Preporučena konfiguracija: 1 GHz, 256 MB RAM, 64 MB Video Card

Zlatan Strik Elmedin Selmanović