Dodatna zaštita ne terenu
87

Naučnici razvili odjeću za vatrogasce i policiju koja ubija viruse i bakterije

D. B.
Naučnici s Univerziteta Alberta su razvili odjeću koja može ubiti viruse i bakterije s kojim dođe u kontakt.

Odjeća je namijenjena vatrogascima i policiji, a napravljena je od tkanine koja se sama dekontaminira. Ovaj materijal bi mogao imati i širu upotrebu za sve vrste uniformi.

"Ovu tehnologiju želimo učiniti efikasnom i kompatibilnom s proizvodnim procesima na industrijskom nivou, a to je veoma veliki lorak", izjavila je naučnica Patricia Dolez, koja je stručnjakinja za tekstil na Fakultetu za poljoprivredu, nauku o životu i životnoj sredini.

Projekt je fokusiran na poboljšanje kratkoročnih i dugoročnih performansi završne obrate tkanine koju istražuju Dolez te njene kolege James Harynuk i Jane Batcheller. Cilj je da široka industrijska proizvodnja bude ekonomski izvodljiva. Rad je podržan s milion dolara iz programa Ministarstva nacionalne odbrane. U završnoj obradi se koriste N-halamini, spojevi koji mogu brzo i efikasno ubiti bakterije i viruse, a lako se mogu nanijeti na tekstil. Spoj je pogodan za sve zaštitne uniforme, mogu ih nositi svi, od vojnika i vatrogasaca pa do medicinskih radnika.

"Ovo rješenje se može koristiti za svu zaštitnu odjeću pa čak i za maske za lice, a to je dodatni način da se zaštite oni koji se brinu o nama", rekla je Dolez.

Sistem za punjenje koji je potreban za reaktiviranje završne obrade nanesena tekstil također je u razvoju. Ovaj sistem podrazumijeva potapanje odjeće u rastvore koji sadrže hlor, kao što je izbjeljivač.

Budući da vojnici na terenu nemaju uvijek pristup tekućoj vodi ili mašinama za pranje rublja, potreban je lagan način da zaštite svoju odjeću ukoliko se nalaze na udaljenim lokacijama.

Želimo razviti sistem s minimalnim otiskom koji nije glomazan i težak, a koji se lako koristi. To može biti prah ili tečnost", dodala je ona.

Istraživači su se udružili s kanadskom kompanijom Logistik Unicorp Inc. koja upravlja lancima snabdijevanja za niz korporativnih i državnih klijenata širom svijeta, a koji koriste zaštitnu odjeću. Njihov cilj je da prilagode tehnologiju potrebama onih koji prvi izlaze na teren.

"Oni konsultuju svoje klijente što donosi sveobuhvatan pogled na naše istraživanje koje nije ograničeno na jednu tekstilnu tehnologiju ili primjenu. To će nam pomoći da pronađemo najbolji proizvodni proces za naše rješenje", dodala je ona.

U maju 2020. godine su istraživači s najmanje dva univerziteta tvrdili da su iskoristili tehnologiju "električnih" maski koja može neutralisati koronavirus. Oni su demonstrirali "električnu tkaninu" koja zapravo ubija koronavirus u kontaktu s njim.