Naučnici proizveli baterije koje traju pet puta duže

Klix.ba
14.1.2013. u 16:44
6
5
Naučnici proizveli baterije koje traju pet puta duže
6
Naučnici proizveli baterije koje traju pet puta duže
Naučnici sa Univerziteta Stanford su postavili svjetski rekord u pohranjivanju energije. Naime, oni su uspjeli pohraniti pet puta veću energiju u sumpornim katodama litij-jonske baterije nego što je to danas moguće komercijalnim tehnologijama.
Katoda je također zadržala visok nivo performansi i nakon 1.000 ciklusa punjenja i pražnjenja, čime je otvoren put za novu generaciju lakših i dugotrajnijih baterija koje se mogu koristiti u prenosivim uređajima i električnim vozilima. Današnje litij-jonske baterije zadrže oko 80 posto početnog kapaciteta nakon 500 ciklusa punjenja i pražnjenja.

Već 20 godina naučnici pretpostavljaju da sumpor teoretski može zadržavati više litijskih jona, a samim tim i više energije nego današnji materijali od kojih se proizvode katode. Tokom istraživanja koje je predvodio Yi Cui, profesor materijalnih nauka i inžinjerstva sa Univerziteta Stanford, katode su izgrađene od nanočestica. Svaka nakupina sumpora je okružena tvrdom ljuskom titanijdioksida. Svaka ova čestica ima promjer od samo 800 nanometara.

"Funkcionisalo je od prvog dana testiranja. Ova sumporna katoda je pohranjivala pet puta veću energiju od današnjih komercijalnih materijala. Nakon 1.000 ciklusa pražnjenja i punjenja, katoda je zadržala oko 70 posto početnog kapaciteta. Ovo je definitivno sumporna katoda sa najboljim performansama na svijetu. Čak i bez optimizacije, ona je spremna za komercijalnu upotrebu. Ovo je bitno otkriće za buduće baterije ovakvog dizajna", kazao je Cui.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: