Tehnologija
0

National Geographic ulazi u svijet video igara

Sarajevo-x.com
National Geographic, najbolje poznat po svom magazinu sa upečatljivim žutim okvirom i uvijek zanimljivim i intrigantnim emisijama posvećenim prirodi, odlučio je ići u korak s tehnologijom, te zakoračiti u danas veoma popularan svijet video igara.

National Gaographic Ventures, posebna jedinica neprofitnog National Geographic Societyja, danas bi javnosti trebala najaviti svoju novu suradnju s izdavačima video igara, jer želi svoje vrijedne materijale pretvoriti u igre za personalne kompjutere, konzole i prijenosne uređaje.

"Naši sadržaji su iznimno pogodni za globalnu gaming publiku", objasnio je za Associated Press Paul Levine, izvršni direktor National Geographica koji će biti na čelu nove divizije. Igre bi se, kako kaže Levine, kreirale u skladu s raznovrsnim sadržajima i temama koje inače obrađuje National Geographic.

Prvi naslov, namijenjen kompjuterima i Appleovom mobitelu iPhoneu, je "Herod's Lost Tomb". Riječ je o jednostavnoj igri sa skrivenim predmetima koja se zasniva na priči koja će se naći u decembarskom izdanju poznatog magazina i TV emisiji o kralju Herodu. Ova veoma uspješna kompanija trenutno radi i sa kompanijama Namco Bandai Games America i Sony Computer Entertainment na izdavanju i distribuciji igara pod svojim brendom, a za konzole poput Wii i Playstationa 3.

Namco Bandaijeva nova igra "National Geographic: Panda" za Nintendo DS podsjeća na "Nintendogs" iz 2005. godine, virtualnu igru u kojoj se igrač mora brinuti o psiću.

Iako nove igre nude "zabavu sa obrazovnim sadržajem" Levine ne očekuje da će se koristiti u školama, jer ipak je riječ o igrama, prije svega.

Sljedeće godine bi se na tržištu trebali naći i naslovi poput "Rain Forests" i "Greencity", dok će Sony već u decembru izdati igru "National Geographic: Africa".