Razvoj izvora energije
36

NASA završila prvu fazu dizajniranja nuklearnog reaktora za napajanje kampova na Mjesecu

D. B.
Američka svemirska agencija NASA je saopćila da je završila početnu fazu dizajniranja u svom projektu pod nazivom Fission Surface Power Project.

NASA aktivno radi na razvoju stabilnog izvora energije za buduće kolonije na Mjesecu. Istraživanje površinske snage fisije ima potencijal da omogući održive operacije ne samo na Mjesecu, nego i na Marsu.

Godine 2022. je NASA dodijelila tri ugovora vrijenda 5 miliona doalra svojim partnerima za razvoj konceptualnih dizajna za male nuklearne fisijske reaktore, koji bi se koristili na lunarnoj površini.

"Demonstracija nuklearnog izvora energije na Mjesecu je potrebna kako bismo pokazali da je to sigurna, čista i pouzdana opcija. Lunarna noć je izazovna iz tehničke perspektive, tako da je izvor energije poput ovog nuklearnog reaktora, koji radi nezavisno od Sunca, opcija za dugoročna istraživanja i naučne napore na Mjesecu", izjavila je zvaničnica NASA-e Trudy Kortes.

Svemirska agencija je istakla da idejni projekt mora uključivati sisteme za pretvaranje energije u reaktoru, mehanizme za odbijanje toplote i sisteme za upravljanje te distribuciju energije.

NASA je zadržala otvorenost za ideje te podržava inovativnost svojih komercijalnih partnera, tako da im nije dala mnogo zahtjeva s namjerom da razmšljaju "izvan kutije".

Među zadanim specifikacijama modela za reaktor je težina ispod šest tona i mogućnost proizvodnje 40 kW električne energije. Toliko električne energije će biti dovoljno za demonstracije, uz dodatnu snagu dostupnu za napajanje lunarnih domova, rovera, rezervnih mreža i istraživačkih misija. Oko 40 kW energije je dovoljno za napajanje 33 domaćinstva u SAD-u.

NASA je pozvala partnere da dizajniraju reaktor koji bi mogao raditi autonomno deset godina bez ljudske intervencije.

Proces projektovanja je uključivao i sigurnosna pitanja, posebno u pogledu doziranja zračenja i zaštite.

Nuklearni reaktor se ističe kao izvor energije jer se tehnologija može instalirati u područjima koja su trajno u sjeni. Lunarna noć je tehnički zahtjevna jer traje i po 14 zemaljskih dana, tako da je postojanje energije neovisne o Suncu ključno za istraživanja i naučne napore na Mjesecu. Nuklearni energetski sistem bi mogao neprekidno raditi tokom drugih i surovih lunarnih noći.

"Dobijamo mnogo informacija od tri partnera, uzet ćemo vremena da ih analiziramo i ustanovimo šta ima smisla za drugu fazu. Izvući ćemo najbolje iz prve faze kako bismo postavili zahtjeve za dizajniranje sistema", kazala je Kaldon.

Nakon završetka druge faze 2025. godine, lansiranje reaktora se očekuje početkom 2030-tih.