Za samo 37 dana
110

NASA proizvela respirator za pacijente zaražene koronavirusom

D. B.
Američka svemirska agencija NASA saopćila je da je za samo 37 dana uspješno razvila prototip respiratora koji se može koristiti za pomaganje osoba zaraženih koronavirusom.

NASA-in respirator nazvan VITAL (Ventilator Intervention Technology Accessible Locally) još uvijek čeka na dozvolu nadležnog organa.

"Specijalizirali smo se za letjelice, a ne za medicinske uređaje. Ipak, inžinjerstvo, rigorozna testiranja i brza izrada prototipa su neke od naših specijalnosti", izjavio je direktor NASA-ine Laboratorije za mlazni pogon Mmichael Watkins.

VITAL je dizajniran kao invazivna metoda, ali neće trajati koliko i tradicionalni respirator.

"Kao i svi respiratori, za korištenje VITAL-a je potrebno da da se cijev ubaci u dišni put kako bi se omogućilo disanje pacijena. Novi uređaj ne mijenja aktuelne respiratore koji mogu trajati godinama i napravljeni su za širi spektar medicinskih problema, on može trajati tri do četiri mjeseca i isključivo je namijenjen pacijentima zaraženim koronavirusom", dodao je Watkins.

Trenutno traju kontakti s medicinskom industrijom kako bi se provjerilo koje kompanije su zainteresovane za proizvodnju ovog respiratora. Licenca će biti besplatna za sve.