|

NASA odabrala privatne kompanije koje će dostavljati teret na Mjesec

NASA odabrala privatne kompanije koje će dostavljati teret na Mjesec
19
Klix.ba
3.6.2019. u 11:09
22
komentara
19

dijeljenja
NASA odabrala privatne kompanije koje će dostavljati teret na Mjesec
Američka svemirska agencija NASA odabrala je prve tri kompanije koje će dostavljati naučni i tehnološki teret na Mjesec.
Kompanije Astrobotic, Intuitive Machines i Orbit Beyond će obavljati svoj posao u sklopu usluge Commercial Lunar Payload Services (CLPS) koja je dio programa Artemis.

NASA je saopćila da će svaki lander nositi NASA-in teret kako bi se provodila naučna istraživanja i demonstrirale tehnologije na lunarnoj površini, a time napravio put za povratak NASA-inih astronauta na Mjesec 2024. godine. Ugovori s tri pomenute kompanije vrijedni su 253 miliona dolara."Naš odabir ovih američkih kompanija koje pružaju uslugu komercijalnih slijetanja predstavlja američki povratak na površinu Mjeseca prvi put u nekoliko desetljeća, a to je ujedno ogroman korak naprijed u našim planovima lunarnih istraživanja. Sljedeće godine će naše prvo naučno i tehnološko istraživanje biti na lunarnoj površini te će pomoći u slanju prve žene i "sljedećeg" čovjeka na Mjesec za pet godina. Investiranje u ove usluge komercijalnih slijetanja je također veliki korak u izgradnji komercijalne svemirske ekonomije izvan niske orbite Zemlje", izjavio je NASA-in administrator Jim Bridenstine.Kao dio podmisija kompanija je predložila slanje specifičnih instrumenata uključujući opremu za predviđanje pozicije landera, mjerenje lunarne radijacije, procjenjivanje utjecaja landera na Mjesec te pomoć s navigacijom.

"Ovi landeri su samo početak uzbudljivog komercijalnog partnerstva koje će nas primaći rješenju mnogih naučnih misterija Mjeseca, našeg solarnog sistema i slično. Ono što ćemo naučiti ne samo da će promijeniti naš pogled na svemir, nego će nas pripremiti za ljudske misije na Mjeseci, a potom i na Mars", kazao je administrator NASA-e Thomas Zurbuchen.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...