Slijedi ponovna proizvodnja
0

NASA-ine rezerve plutonija pri kraju

Sarajevo-x.com
Kraj hladnog rata i prestanak prozvodnje nuklearnog nauružanja označio je i prekid proizvodnje plutonija, nuklearnog goriva, koje NASA koristi za svoja istraživanja svemira.

Za svemirska istraživanja planeta koje se nalaze iza Jupitera nemoguće je koristiti solarnu energiju zbog udaljenosti od Sunca, radi toga je američka svemirska agencija sve ove godine koristila plutonij, no njihove zalihe ovog goriva su pri kraju i prema istraživanju američke Nacionalne akademije nauka, ostalo je zaliha za još tek nekoliko misija.

Plutonij 238 se ne nalazi u prirodi već je nusprodukt nuklearnog naoružanja.

Amerika je prestala s proizvodnjom plutonija još prije 20 godina, a NASA se sve do sada oslanjala na ruske rezerve ovog nuklearnog goriva, no njihove zalihe su sada pri kraju.

Plutonij 238 je radioaktivni izotop i kao takav se koristi u nuklearnim reaktorima za napajanje svemirskih letjelica. Sjedinjene Američke Države su 1993. godine od Rusije kupile njihove zalihe plutonija, no gorivo je potrošeno i za daljnja istraživanja svemira program proizvodnje će morati biti ponovo pokrenut, objavio je američki Odjel za energitiku.