{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


NASA-ina svemirska letjelica stigla u orbitu Merkura

S
18.3.2011. u 19:00
0
14
NASA-ina svemirska letjelica stigla u orbitu Merkura
0
NASA-ina svemirska letjelica stigla u orbitu Merkura
Prvi put u historiji, NASA je poslala svemirsku letjelicu do Merkura, najmanje planete u Sunčevom sistemu.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Svemirska letjelica Messenger je uspješno ušla u orbitu Merkura u četvrtak navečer nakon putovanja koje je trajalo šest i po godina. Letjelica je na svom putovanju prešla 7,8 milijardi kilometara. Petnaest minuta prije ulaska u orbitu u obliku jajeta, motori su uspješno upaljeni. Za ovu misiju su bili potrebni složeni manevri kako bi se pobijedila gravitacija Sunca.

Messenger se nalazi u orbiti na udaljenosti 194 kilometra od površine planete.

"Prišli smo najbliže što smo mogli. Svi su bili uzbuđeni i oduševljeni. Još uvijek imamo mnogo posla, ali je i ovaj uspjeh veoma značajan", rekao je glavni inženjer Messengera Eric Finnegan.

Svemirska letjelica Messenger je lansirana 2004. godine, a sljedećeg mjeseca će početi slati fotografije površine Merkura, čudne planete na kojoj vladaju ekstremni uvjeti.

Messenger će analizirati misteriozno magnetsko polje Merkura i mogućnost postojanja leda u kraterima, bez obzira što se radi o planeti koja je najbliža Suncu.

Najnovije informacije o ovoj misiji će biti dostupne i putem profila Messenger na mikrobloging servisu Twitter, prenosi AFP.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: