Virtuelna ograda
39

NASA-in "ubica dronova" nije šala, obara letjelice s lakoćom

Klix.ba
Ljudi danas koriste dronove u različite svrhe, među kojima su fotografisanje i snimanje s visine, a neki se jednostavno vole pretvarati da su piloti. No, dronovi se koriste i za loše stvari, kao što su špijunaža i pomoć pri bijegu iz zatvora. Međutim, s dronovima američke svemirske agencije NASA opremljenim novom tehnologijom nema šale.

NASA-ina Safeguard tehnologija je jasan dokaz da postoji efikasan način za borbu protiv neželjenih dronova kada oni postanu prijetnja. Istraživački centar Langley radi već dugo na svojoj ideji koja je izuzetno efikasna. Radi se o tehnici pod nazivom geofencing koju omogućava već pomenuti softver Safeguard, a koji kreira nevidljivu "ogradu" oko određenih geografskih lokacija. Kada dronovi uđu u tu zonu, odmah padaju.

Safeguard šalje signal dronovima koji ulaze u zabranjenu zonu te im daje "instrukcije" da koriguju let. Ukoliko se to ne dogodi, tada sistem reaguje. Safeguard potom spušta dron u zonu koja prethodi zabranjenoj zoni, tako da u nju letjelice uopće ne mogu ući.

Takozvane geoogrrade mogu mijenjati oblik i veličinu, a Safeguard koristi GPS i NASA-in algoritam da procijeni gdje se dronovi nalaze u odnosu na zabranjenu zonu. Safeguard tehnologija je dovoljno mala da se može postaviti na bilo koji dron.

Ova tehnologija se može koristiti za aerodrome, stadione, vojne baze i druge lokacije na kojima je potreban visok stepen sigurnosti.