Lansiranje 2020. godine
11

NASA-in rover će sletjeti u korito isušenog jezera na Marsu

Klix.ba
Američka svemirska agencija NASA planira novu misiju na Mars, a dio nje je spuštanje rovera u korito isušenog jezera.

Kada robot stigne na Mars osam mjeseci nakon lansiranja 2020. godine, NASA će ovaj rover sa šest točkova pokušati spustiti u krater "Jezero" koji je širok 48,2 kilometra te dubok 500 metara. Vjeruje se da je krater zapravo bio jezero prije 3,5 milijardi godina, koje je bilo duboko 244 metra.

NASA planira obaviti brojne poslove tokom misije koja će trajati najmanje dvije godine, a prvi zadatak je da se ustanovi da li je život ikada postojao na Marsu. Danas je teško vjerovati da na Marsu ima ikakvog života, barem na njegovoj površini. Radi se o hladnoj pustinji bez tekuće vode.

Specijalist Ken Farley je kazao da nije uvijek bilo tako, a naučnici žele u krateru pronaći dokaze da su mikrobi mogli preživjeti ili čak dokaze davno ugašenog života.

Spuštanje rovera u krater će omogućiti NASA-inim naučnicima da pretraže ušće presušene rijeke gdje je nekad voda tekla do jezera. Ovdje se vjerovatno nalaze minerali bogati hranjivim materijama, što predstavlja idealno mjesto za razvoj života.

Rover je opremljen brojnim naučnim instrumentima tako da predstavlja mobilni laboratorij. Među njima su radar za tlo te pet spremnika za prikupljanje uzoraka tla koji će biti dostavljeni na Zemlju jednog dana. Tu je i SuperCam, kamera visoke tehnologije.