Dron opremljen kamerom
17

NASA-in Mars Helicopter obavio još jedan uspješan testni let

Klix.ba
NASA je nedavno obavila novi krug važnih testnih letova svog Mars Helicopter helikoptera, drona koji će biti integrisan ovog ljeta s roverom, a koji će biti lansiran na Mars 2020. godine.

Ranije ove godine NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon obavila je testove helikoptera u simuliranom marsovskom okruženju te je letjelica izložena niskim temperaturama letjela u vakuumskoj komori u kojoj je simuliran zrak na Marsu, a također je bila spojena s motorizovanom trakom kako bi se mogla simulirati marsovska gravitacija. Cilj nekih testova je bio da se provjeri da li Mars Helicopter može preživjeti u uvjetima koji ga čekaju tokom lansiranja rakete.

Mars Helicopter je ponovo u laboratoriji gdje je dobio novi solarni panel. NASA nije ugradila nikakve naučne instrumente na helikopter osim kamere, nego je testirala da li će biti moguće daljinskim putem sa Zemlje upravljati dronom na Marsu.

Misija "Mars 2020" je planirana za juli 2020. godine, a rover bi trebao stići na Crvenu planetu 18. februara 2021. godine. Glavna destinacija je krater Jezero, a NASA se nada da bi rover mogao pronaći znakove prahistorijskog života.