{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Napravljena maska za kontrolisanje snova

21.5.2012. u 12:49
37
12
Napravljena maska za kontrolisanje snova
37
Napravljena maska za kontrolisanje snova
Dva prijatelja iz Brooklyna u New Yorku su napravili masku za spavanje, koja ljudima omogućava da imaju lucidne snove koje mogu kontrolisati.
Iako izgleda kao standardna maska za spavanje, Ramee je napravljena kao specijalni uređaj za poboljšavanje REM faze sna, što bi ljudima trebalo pomoći da počnu sanjati lucidne snove tako što tjera mozak da shvati da sanja.

Cilj je dozvoliti ljudima da sanjaju onakve snove kakve žele, od vožnje sportskim automobilima do letenja.

Ovaj futuristički uređaj su osmislili Duncan Frazier i Steve McGuigan, koji su osnovali kompaniju Bitbanger Labs.

Prijatelji su svoj projekt predstavili na internet-stranici za prikupljanje finansijskih sredstava Kickstarter, u nadi da će prikupiti 35.000 dolara za razvoj uređaja. Do danas je više od 6.550 osoba obećalo novčanu pomoć ukupne vrijednosti 572.891 dolar za finansiranje projekta Remee.

U unutrašnjosti uređaja se nalazi šest LED svjetala koja su dovoljno slaba da ne probude korisnika, ali i dovoljno vidljiva da ih mozak može registrovati.

Uređaj radi na principu registrovanja REM faze sna u kojoj, uz pomoć svjetlucanja, ulazi u sam san. Remee će čekati četiri ili pet sati prije nego se uključi, kako bi bio siguran da je spavač u dubokoj REM fazi, piše Daily Mail.

Kada spavač shvati da sanja, onda može raditi sve što želi.

Korisnici će preko internet-stranice sleepwithremee.com moći podešavati svoje uređaje.

U jednom intervjuu, Frazier je rekao da još nije dobio nijedan izvještaj o negativnim posljedicama korištenja njegovog uređaja i da LED svjetla ne izazivaju epileptičke napade. Frazier je rekao i da koristi Remee nekoliko puta sedmično, ali da nije svaki put uspješan u postizanju stanja lucidnosti.

Remee se može kupiti u pet različitih boja, a cijena jednog uređaja je 95 dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: