Kalifornijski naučnici
391

Napravljen veliki pomak u liječenju dijabetesa: Matične ćelije transformirane u zdrave

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kalifornijski naučnici uspjeli su napraviti veliki pomak kada je riječ o dijabetesu i proučavanju transplantacije stanica: od matičnih ćelija stvorili su zdrave baze ćelija koje proizvode inzulin, objavljeno je u časopisu Nature Cell Biology.

Dugi niz godina stručnjaci pokušavaju napraviti transformaciju matičnih ćelija u ćelije koje proizvode inzulin. Uspjelo je to konačno naučnicima s uglednog UC San Francisco, koji poručuju da su napravili veliki korak naprijed u proučavanju transplantacije ćelija.

Tim koji je predvodila dr. Gopika Nair uspio je od matičnih ćelija stvoriti zdrave beta ćelije koje proizvode inzulin, a to bi moglo omogućiti novi način liječenja pacijentima s dijabetesom tipa I, prenosi Metro.

"Naš rad otvara nekoliko uzbudljivih puteva koji bi mogli predstavljati konačni pristup liječenju dijabetesa tipa I. Dostupni tretmani, kao injekcija inzulina, liječe samo simptome bolesti", kazala je dr. Nair.

Dobijene, zdrave i funkcionalne, beta ćelije transplantirane su miševima i za koji dan su počele stvarati inzulin kao odgovor na glukozu u krvi. Dijabetes tipa I je autoimuna bolest gdje gušterača ne proizvodi ili proizvodi vrlo malo inzulina jer imunološki sistem napada stanice koje ga stvaraju.

Naučnici iz Hebrok laboratorija tvrde da je korak naprijed, na kojeg se dugo čekalo, konačno napravljen i da mogućnosti liječenja postaju beskonačne.