Tehnologija
0

Napadi na Twitter imali za cilj samo jednog blogera

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Moguće je da je jedina meta naručenog hakerskog napada na društvene web stranice Twitter i Facebook zapravo jedan antiruski nastrojen bloger, pišu britanski mediji.

Poteškoće u radu koje su zabilježile popularne stranice za umrežavanje Twitter i Facebook, kao i pretraživački giganti Google i LiveJournal nastale su sinoć nakon, kako se vjeruje, napada na gruzijskog blogera poznatog kao Cyxymu iz Tbilisija.

Hakerski napad dogodio se na prvu godišnjicu početka rata između Gruzije i Rusije zbog neslaganja o pitanju položaja Južne Osetije.

Koordinirani napadi su, kako je istakao Max Kelly iz Facebooka, bili usmjereni prema blogeru Cyxymu koji je imao otvorene profile na Twitteru, Facebooku, LiveJournalu i Googleovom Bloggeru, kao i na YouTubeu.

Kelly je istakao kako su profili Gruzijca bili napadani istovremeno, uslijed čega je Twitter, mreža sa 45 miliona korisnika, bila van funkcije najmanje dva sata.

Facebook je bio usporen zbog brojnih DDoS napada, a Google je objavio da je i kod njih zabilježena preopterećenost.

DDoS napadi uključuju ogroman broj kompjutera koji se nazivaju "zombijima", a koji su zaraženi virusima te stoga njihovi korisnici, ni sami ne znajući, pristupaju napadnutim stranicama i opterećavaju ih, a te napade kontroliše sam haker, koji preplavi napadnute stranice velikom količinom podataka.

Slične napade zabilježile su vladine web stranice u Estoniji, a oni su navodno potekli od ruskih korisnika.