Naočale blokiraju softver za prepoznavanje lica

Klix.ba
23.1.2013. u 21:30
13
8
Naočale blokiraju softver za prepoznavanje lica
13
Naočale blokiraju softver za prepoznavanje lica
Naočale nazvane "vizir za privatnost" su razvijene u pokušaju blokiranja skrivenih kamera koje koriste softver za prepoznavanje lica. Prototip naočala su razvili naučnici sa Nacionalnog instituta za informatiku u Tokiju.
Naočale su opremljene izvorom svjetla bliskog infracrvenom spektru, koji zbunjuje softver bez ometanja vida korisnika. Policija, trgovina i društvene mreže sve češće koriste softver za prepoznavanje lica.

"Kao rezultat razvoja softvera za prepoznavanje lica, koji koriste razne društvene mreže i razni terminali postavljeni u trgovinama i na ulici, potrebno je poduzeti mjere zaštite privatnosti", kazao je profesor Isao Echizen.

Kako kaže Echizen, naočale će biti spojene sa baterijom koja se nalazi u džepu korisnika, a njihova cijena će biti relativno niska, prenosi BBC.

Hakerska aktivistička grupa Anonymous je već dala nekoliko savjeta o tome kako zavarati softver za prepoznavanje lica. Pored nekih očiglednih načina, kao što su nanošenje nekoliko slojeva šminke ili maska za lice, aktivisti kažu da naginjanje glave pod uglom od 15 stepeni zavarava softver, koji će nakon toga misliti da uopšte nemate lice.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (8)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: