Tehnologija
0

Nanotehnologija opasna po ljude?

Sarajevo-x.com
Nanotehnologija je opisana kao tehnologija budućnosti, a već sada se koristi u mnogim oblastima medicine i nauke. Ipak, novija istraživanja su pokazala da neki dijelovi u nanočesticama mogu prouzrokovati pojavu zloćudnih tumora.

"Trebamo priznati da ćemo zasigurno počiniti neke greške i da ćemo morati rizikovati s nanotehnologijom. No ja smatram da je nanotehnologija nauka 21. stoljeća i ne mogu, a da ne ukažem na njen značaj", rekao je profesor Harry Kroto, dobitnik Nobelove nagrade.

Kroto je Nobelovu nagradu dobio za otkriće posebne čestice u nanotehnologiji, a neki naučnici već sada koriste nanotehnologiju kako bi dodali vrlo male čestice srebra (odavno poznatog da ima antibakterijska svojstva) na brijače, konzerve i limenke te u čarape protiv gljivica, prenio je Associated Press.

Ipak, uočeno je da su ribe koje su progutale nekoliko dušičnih nanočestica dobile rak na mozgu te se stoga naučnici brinu kakav će njihov utjecaj biti na ljude. Nanočestice su dovoljno malene da prođu kroz membrane ćelije, ali su dovoljno velike da prenesu "strani materijal" u DNK.