Tehnologija
0

Najveći centri cyber kriminala

Sarajevo-x.com
Cyber kriminal cvjeta uporedo s napredovanjem tehnologije. S obzirom da je vrlo teško otkriti porijeklo malicioznih softvera i mjesto s kojeg su drugi računari inficirani, istraživači iz Sophos Laba smatraju da se pomoću praćenja default jezika na PC-u može bar u grubo odrediti država - domaćin iz kojeg zaraženi programi dolaze.

1. SAD

Zasada, SAD je još uvijek najveći izvor malicioznog softvera. Mnogi istraživači smatraju da je Kina preuzela vodstvo, ali podaci govore da SAD još uvijek proizvodi 35% zaraženih programa od ukupnog svjetskog broja. Ipak, u istraživanja je uključen i podatak da u mnogim zemljama korisnici na svojim računarima kao default jezik koriste američki engleski pa se stoga rezultati trebaju pomnije provjeriti.

2. Kina

Iako je u Kini sadržaj na Internetu striktno cenzurisan, a naročito politički blogovi, država ipak nije sposobna kontrolisati cyber kriminalce koji daju 30% svjetskih malwarea. Kako je već rečeno, Kina se približava SAD-u po procentu proizvodnje malicioznih programa, ali namjena tih programa nije ista. Dok se u SAD-u ti programi koriste za upade u vladine organizacije i banke, u Kini maliciozni programi služe gamerima za krađu passworda za igre kao što su World of Warcraft. Namjera im je ukrasti nečiji virtualni identitet i staviti ih na online aukciju.

3. Brazil

Iz Brazila dolazi oko 14% svjetskih malwarea. Većina njih dolazi u formi Trojanskih virusa koji su napravljeni kako bi krali bankovne šifre, mijenjajući ih sa lažnim. Ipak, to još uvijek nije velik broj kakav se susreće u SAD-u.

4. Rusija

Rusija u ovoj listi ima samo 4% ukupne proizvodnje malwarea, ali je nedavno ruska vlada optužena da je sabotirala državne web sajtove u Estoniji koristeći se malicioznim programima koji su opteretili servere. Ipak istraživanja kažu da su ruski programi manje ideologijski nastrojeni, a više služe za krađu šifri koje prodaju dalje na tržištu.

5. Švedska

Iako izgleda kao gotovo nevjerovatno da je Švedska uključena u cyber kriminal, ona se nalazi na petom mjestu liste najvećih centara cyber kriminala. Svoje "učešće" u svjestkoj proizvodnji malicioznih programa obezbjeđuje s 3.8%. Istraživanje pokazuje da je vrsta Trojanskog virusa, poznata kao Bifrose, proizvedena u Švedskoj i da služi za krađu dokumenata sa PC-a.

6. Ukrajina

Ukrajina je zaslužna za 3,4% svjetske proizvodnje malware-a koja se koristi za spamovanje. Organizacija koja se bavi suzbijanjem spama na Internetu je među prvih deset cyber kriminalaca uvrstila i dvojicu Ukrajinaca. Osoba poznata pod imenom Alexey Polyakov koja ima firmu Yambo Financials odgovorna je za pravljenje velikih kompjuterskih zamki koje omogućavaju distribuiranje dječje pornografije te nekih zabranjenih lijekova.

7. Velika Britanija i Indija

Ove dvije zemlje se zajedno nalaze na sedmom mjestu jer u ovoj neslavnoj listi učestvuju sa po 1, 3 procenta. Većina toga otpada na malware koji se zovu SubSeven ili Sub7, a koji mogu prikazati šta neko trenutno radi na kompjuteru pa čak i snimati razgovore preko uključenog i zaraženog mikrofona.

8. Njemačka

1% s koliko Njemačka učestvuje u svjetskoj proizvodnji malicioznih programa, odnosi se uglavnom na trojance koji su dizajnirani kako bi omogućili krađu osobnih i poslovnih podataka. Ali u zadnje vrijeme, Njemačka je postala poznata i po tome što ima udjela u spamovanju. Nedavno je iz Njemačke bio poslan e-mail na engleskom jeziku koji je u attachmentu sadržavao dokument u PDF formatu. Iako je taj dokument izgledao vrlo profesionalno, sadržavao je spam.