Sigurnosni problem
79

Najveći britanski ratni brod zaplovio s manom, koristi operativni sistem Windows XP

Klix.ba
HMS Queen Elizabeth (Foto: EPA)
HMS Queen Elizabeth (Foto: EPA)
Najveći ratni brod britanske Kraljevske mornarice ikada, HMS Queen Elizabeth, napustio je brodogradilište u kojem je napravljen, ali je zaplovio s jednom manom, a to je stari operativni sistem Windows XP.

Guardian piše da su novinari prilikom posjete brodu primijetili na kompjuterskim ekranima operativni sistem Windows XP, koji se prvi put pojavio još 2001. godine. Taj podatak je alarmirao mnoge jer je nedavno izvršen hakerski napad na britansko zdravstvo, jer su bolnice koristile zastarjeli operativni sistem.

Ovaj propust posebno iznenađuje jer je izgradnja broda koštala 4,5 milijardi dolara. Izgradnja je počela 2009. godine, a brod je javno predstavljen u ponedjeljak, kada je započeo svoje prvo testno putovanje.

Iako su mnogi zabrinuti da je britanski najmoćniji nosač aviona ranjiv zbog Windowsa XP, zvaničnici Kraljevske mornarice su mirni.

"Brod je dobro dizajniran, sve komponente su strogo birane i nabavljane, tako da smo se pobrinuli da bude mnogo manje ranjiv na cyber napade od većine ostalih. Kada kupujete brod, ne kupujete ga danas, nego 20 godina ranije. Specifikacije su u to vrijeme bile dobre. Sreća je u tome što uvijek možemo napraviti modifikacije i nadogradnje. To se možda već dogodilo", izjavio je za Guardian komandant Mark Deller.

Kraljevska mornarica planira staviti brod u punu funkciju do kraja ove godine.