{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najveća američka raketa lansirala vrhunski špijunski satelit

29.8.2013. u 16:55
0
12
Najveća američka raketa lansirala vrhunski špijunski satelit
0
Najveća američka raketa lansirala vrhunski špijunski satelit
Najveća američka raketa lansirala je vrhunski špijunski satelit, vrijedan milijardu dolara, u Zemljinu orbitu.
Raketa Delta IV-Heavy poletjela je iz baze Vandenburg u Kaliforniji, a za njen tajni teret, poznat kao NROL-65, vjeruje se da je najnapredniji špijunski satelit ikada lansiran.

Nije poznato koji oblik informacija će ovaj satelit prikupljati za američku špijunsku mrežu.

"Ovo lansiranje posvećeno je muškarcima i ženama koji služe za slobodu naše nacije", rekao je komentator prilikom lansiranja.

Divovsku raketu izgradila je ULA, nastala udruženim snagama Boeinga i Lockheed Martina. Radi seo najvećoj i najsnažnijoj raketi izgrađenoj u SAD-u. Prva je izgrađena 2004. godine, a njeni masivni, hidrogenom pogonjeni, motori daju po 17 miliona konjskih snaga i potrebno im je manje od tri minute da potroše više od pola svoje težine u gorivu.

Delta rakete ostvarile su više od 360 letova. Modeli Delta IV imali su 24 leta, od kojih je osam bilo za National Reconnaissance Office (NRO), odgovoran za izgradnju i upravljanje američkim špijunskim satelitima.

NROL-65 bi trebao biti, milijardu dolara vrijedan, vrhunski satelit sposoban da snimi fotografije toliko detaljne da se mogu razligovati proizvođač i model automobila.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: