Video
0

Najsavršeniji robot na svijetu - Albert Einstein

Sarajevo-x.com
Robot s likom jednog od najvećih naučnika svih vremena Alberta Einsteina možda neće biti genije kao sam naučnik ali ima njegovu emocionalnu inteligenciju, tvrde tvorci ovog naprednog robota.

Američka kompanija Hanson Robotics iz Texasa kreirala je neobično vjerodostojnu repliku robota s likom Nobelovca Alberta Einsteina.

Robot pokreće 31 motor, a lice i glava robota izrađeni su od posebnog 'mesolikog' materijala zvanog Frubber pomoću kojeg pokreti glave i ekspresije lica izgledaju baš kao i ljudske.

Albert Einstein, kako piše Telegraph, odabran je upravo zbog toga što je jedan od najomiljenijih naučnika svih vremena, a i poznat je u svim dijelovima svijeta.

Putem specijalnih softvera robot raspoznaje tugu, ljutnju, strah, sreću, zbunjenost, kao i spol i uzrast, te još niz osobina karakterističnih samo za čovjeka.

Zbog posebnog materijala od kojeg je izrađeno lice robota, primjetne su čak i bore na licu, a na momente se uopšte ne može primjetiti da se ne radi o stvarnom čovjeku.

Zasad, ovaj sofisticirani robot košta 75.000 američkih dolara, no ako dođe do masovne potražnje robota, njihova cijena mogla bi uveliko pasti.

'Želimo da intelektualne sposobnosti robota počnu pomagati čovječanstvu u različitim sferama. Jedan od mogućnosti je i ta da ovako unaprijeđeni roboti pomognu autističnoj djeci da se lakše izraze', rekao je David Hanson, dizajner robota.