Kompanija Sonim
0

Najotporniji mobitel na svijetu

Sarajevo-x.com
Veteran - istraživač Sir Ranulph Fiennes (65) propustio je kroz svoje ruke mobilni telefon za koji se vjeruje da je "najžilaviji" na svijetu.

Starca koji je nedavno postao najstariji Britanac koji se ikada popeo na Mt. Everest, pozvali su da testira mobitel za koji je predviđeno da bude jednako otporan kao i vozila marke Land Rover S1.

Kako navode dizajneri mobitela Sonim, ovaj visokokvalitetni telefon kreiran je za potrebe onih koji rade i borave van kuće i u teškim uslovima.

Prvi mobitel IP-67 testiran je na prašinu, prljavštinu, udare i ispadanja. Dokazano je vodootporan, te se može porinuti na dubinu od pola metra i držati do 30 minuta. Također, neosjetljiv je na ekstremne udarce, pa i na pritisak od 400 kg.

Košta oko 350 eura i dolazi sa također vodootpornom kamerom od 2 megapiksela, sa ugrađenim blicom, GPS-om, svjetlom i FM radiom.

"Kad smo počeli sa izumom ovog telefona, nije bilo standarda po kojem bismo ga testirali, tako da smo i to sami osmislili", kaže Bob Plaschke iz kompanije Sonim Technologies. "Testirali smo ga i Land Roverom S1 kako bismo bili sigurni da je vrlo kvalitetan i da vas neće iznevjeriti kad ga najviše trebate."