Tehnologija
0

Najmanje 25 zemalja cenzuriše web siteove

Sarajevo-x.com
Najmanje 25 država širom svijeta blokira web stranice u svojim zemljama zbog društveno-političkih razloga, pokušavajući da nametnu autoritet nad mrežom koja je zamišljena da bude bez međudržavnih granica, piše u studiji koju je provela organizacija OpenNet Initiative.

Stvarni broj bi mogao biti mnogo veći, jer je organizacija imala sredstava da istraži samo 40 zemalja uključujući teritorij Palestine. Ipak, stručnjaci koji su radili na istraživanju utvrdili su više cenzure nego su očekivali na početku. Prema njima, to je znak da je Internet sazrio do mjere da državne vlade primjećuju njegov utjecaj.

Kina, Iran, Burma, Sirija, Tunis i Vijetnam imaju najkvalitetnije i najrigoroznije filtere za političke siteove. Iran, Oman, Saudijska Arabija, Sudan, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Jemen imaju najstrože filtere društvene stranice kojim blokiraju pornografske sajtove, one sa homoseksualnom tematikom, online kladionice i online kockarnice.

Stručnjaci nisu našli nikakvo filtriranje sajtova u Rusiji, Izraelu i Palestini iako imaju komplikovane političke konflikte.

Vlade koje provode blokiranje najčešće nemaju mehanizme putem kojih bi se građani žalili u slučaju nekih stranica sa greškom. Ipak, ima i izuzetaka poput Saudijske Arabije, Omana i UAE.

Organizacija je izjavila da se ovo istraživanje ne bi trebalo shvatati kao apsolutno tačno. Među istraživanim zemljama nije se našla Sjeverna Amerika i Evropa, jer je stanje u tim dijelovima svijeta uglavnom poznato. Iako je prvobitno planirano, nije napravljeno detaljnije istraživanje o Kubi i Sjevernoj Koreji zbog straha od odmazde prema saradnicima koji žive u tim zemljama.