Za stabilnu sliku i u pokretu
0

Najlakše full HD kamere na svijetu

Sarajevo-x.com
Kompanija Panasonic predstavlja dva nova modela kamera, oba modela HDC-SD10 i HDC-TM10 su lakša od 227 grama što ih čini najlakšim kamkorderima na svijetu.

Smješteni u kompaktno kučište daju full-HD rezoluciju slike. Vrlo osnažen 16x optički zum podržava naprednu OIS funkciju (Optical Image Stabilizer/ Optički stabilizator slike), bitan element za jasno zumiranje koje minimizira drhtanje ruke a koje često zna da pokvari zumirane snimke. Drhtanje ruku je često prilikom snimanja u pokretu, a sada je uklonjeno zahvaljujući novom aktivnom modu. HDC-SD10 i HDC-TM10 su izvrsni ne samo tokom snimanja posebnih prilika, već i pri svakodnevnom “hvatanju trenutaka” koji rezultiraju full-HD slikama.

Oštre, jasne slike, čak i u pokretu

HDC-SD10 i HDC-TM10 posjeduju Intelligent Auto/inteligentnu automatsku funkciju, koja automatski određuje najpovoljniji režim slikanja, u zavisnosti od uslova pod kojima se vrši. To podrazumijeva Face Detection (detekciju lica), koja podešava ekspoziciju tako da lica mogu da budu savršeno snimljena; Intelligent Contrast Control (inteligentna kontrola kontrasta) koja pomaže da se osigura pravi kontrast; I Intelligent Scene Selector (inteligentni selektor pozicije) koji automatski podešava režim slikanja uz optimalne rezultate. Obje kamere su opremljene sa AF/AE trackingom koji automatski detektuje predmet u pokretu za dobijanje konzistentnih rezultata. Za razliku od normalnih autopodešavanja AF/AE Tracking zadržava fokus i ekspoziciju čak i ako je predmet u pokretu, ili se okreće na jednu stranu.

Budući da su kvaliteta slike i količina podataka koji se mogu pohraniti u stalnom porastu, korisnici zahtijevaju kompaktnije medije za snimanje, većih kapaciteta. Iz tog razloga, SDHC/SD Memory Card (SDHC/SD memorijska kartica) je postala, de facto, standardom, zahvaljujući njenim većim kapacitetima koji idu do 32 GB i njenom malom obimu koji nije veći od poštanske markice.

Osim toga SDHC/SD Memory Card nema prenosni mehanizam, što znači da je izuzetno otporna na udarce i da ima mogućnost bržeg snimanja. Karticom se lako manipuliše i podatke sa nje možete podijeliti sa prijateljima, ili ih prebaciti na PC.

Odabir ključnih performansi

HDC-TM10 snima full-HD slike na ugrađenu memoriju ili na SDHC/SD Memory Card (opcija). Kad je memorija puna ova funkcija automatski prebacuje medij za snimanje na SDHC/SD Memory Card (memorijsku karticu). Podešavajući TM10 na 8 GB ugrađenu memoriju, SDHC Memory Card povećava kapacitete skladištenja sa 32 GB na 40 GB. Video podaci snimljeni na oba medija mogu čak da se ujedine unutar kamere nakon snimanja i da budu spašeni na SDHC/SD Memory Card.

Za intuitivne operacije, oba modela posjeduju touch screen funkciju koja omogućava korisniku da realizira funkcije uz pomoć jednostavnog dodira na ikonicu koja se nalazi na LCD ekranu.

Uređaj možete uključiti (Start-up time) za samo 1,9 sekundi, što vam omogućava da ne propustite iznenadne prilike za snimanje. U kombinaciji sa Quick Start mode/režimom, kamera je spremna da snima još brže, samo 0,6 sekundi nakon otvaranja LCD-a.

Kod mnogih kamera vrlo se lako propusti taj kritični trenutak prilikom snimanja, čak i kad se čini da je Record Button (dugme za snimanje) pritisnuto u pravo vrijeme. Pre-Rec funkcija pomaže pri otklanjanju tog problema omogućavajući kamkorderu da kontinuirano snimi tri sekunde slike na unutarnjoj buffer memoriji. Potom, kad se Record Button pritisne, tri sekunde se dodaju na sam početak video klipa.

Funkcija High Speed Burst Shooting (funkcija snimanja velikom brzinom) omogućava kamkorderu da uhvati do 50 (PAL) konsekutivnih 0.9-megapixela stabilnih slika u sekundi. To znači da korisnici mogu da snime 180 konsekutivnih fotografija (priližno 3.6 sekunde) bez zaustavljanja, da zadrže najljepše snimke i da ostale izbrišu.

Auto Power LCD automatski prilagođava svjetlo na LCD ekranu kako bi bilo u skladu sa uslovima pod kojima se snimanje vrši. Na tamnim mjestima u zatvorenim prostorima, on smanjuje svjetlo LCD za otprilike 1/3 normalnog nivoa. Na bolje osvjetljenim lokacijama u prirodi, on omogućava da LCD bude oko dva puta svjetliji nego je to normalno kako bi slika mogla lakše da se vidi. Obje kamere također su opremljene osvjetljenjem za snimke i blicom za snimanje na tamnim i loše osvjetljenim mjestima.

Highlight Playback funkcija je dizajnirana za one korisnike koji žele da vide snimljene slike što je brže moguće. Ona detektuje zum, otvor blende, promjenu scene, nivoa zvuka i lica na snimljenim slikama kao “naglašene”, potom automatski pokreće Play Back scena koje su označene kao naglašene.

Snimljeni video materijal može također da se prebaci sa SDHC/SD Memory Card na ugrađenu memoriju unutar kamere i obrnuto. SDHC/SD Memory Card sa slikama može lagano da se prebaci na card slot (slot karticu) Panasonic VIERA TV-a, ili Blu-ray DiscTM playera, za spektakularno gledanje na širokom ekranu u HD rezoluciji.

Software za editovanje koji je potreban da bi se kopirali video materijali na PC ili na BD/DVD su također uključeni. Nova verzija HD Writer AE 1.5 (pisača) dolazi sa Smart Wizardom koji se aktivira čim se kamkorder priključi na PC. Čak i korisnici-početnici mogu lako da presnime video radove uz pomoć instrukcija. Osim toga, one-touch funkcija sa HDC-SD10 i HDC-TM10 čini jednostavnim presnimavanje video uradaka na DVD za lagani playback i za skladištenje.

Povezujući kamkorder preko USB kabla na pržač VW-BN1 DVD Burner (opcija) i pritiskom na samo jedno dugme presnimavaju se snimljeni video clipovi sa SDHC/SD Memory Card, ili built-in memory (ugrađene memorije) na DVD disk (DVD-RAM/-RW/-R/-R DL).

HDC-SD10 i HDC-TM10 su oba kompatibilna sa Panasonic VIERA linkom, sve je izuzetno lagano i pogodno. Oba sistema su također kompatibilna sa funkcijom VIERA Image Viewer (VIERA Preglednik Slika) koja omogućuje korisniku da reproducira video uratke na širokom ekranu ubacivši SDHC/SD Memory Card na kojoj se nalazi snimljeni materijal u card slotu na Panasonic VIERA TV-u.