Tehnologija
5

Najjeftiniji računar na svijetu u kratkom roku prodan u milion i po primjeraka

Klix.ba
Shota Ishiwatari sa svojim robotom (Foto: AFP)
Shota Ishiwatari sa svojim robotom (Foto: AFP)
To je jedna ploča veličine kreditne kartice, bez ekrana ili tastature, koja je daleko od danas popularnih tableta koji dominiraju na tehnološkom tržištu. Ipak, najjeftiniji računar na svijetu koji košta svega 19,5 eura u 18 mjeseci prodao se u čak milion i po primjeraka.

Kompjuter pod nazivom Raspberry Pi sada pokreće robote u Japanu i skladišna vrata u Malaviju, te fotografiše astralna tijela iz SAD-a, a pomaže i u bijegu od cenzure u Kini. Kreatori ovog kompjutera su iz Velike Britanije, a oni su zapanjeni dobrom prodajom uređaja, te ističu da su očekivali da će ih prodati oko 1.000.

"Prodali smo ih djeci puno više nego što smo očekivali, ali su i odrasli ludi za njima, jer ih koriste za razne sitnice", rekao je izvršni direktor fondacije Rapsberry Pi, Eben Upton, prenosi BBC. Uređaj, koji ima ugrađen Linuxov operativni sistem, je dizajniran kao obrazovni alat za djecu da uče kodiranja. Ali, njegov potencijal za gotovo beskonačnu prilagodbu pobudio je maštu hobista i izumitelja diljem svijeta.

Upton i njegove kolege su prvenstveno željeli stvoriti jeftin računar za osnovno programiranje, a dobili su uređaj koji je izazvao veliku pažnju, te njegovi korisnici formiraju grupe na društvenim mrežama gdje razmjenjuju ideje u vezi sa upotrebom ovog lako dostupnog računara.

Tako je, naprimjer, japanski inžinjer Shota Ishiwatati kreirao humanoidni robot koji pokreće ovim uređajem, te robot može davati izvještaje o vremenskoj prognozi, voditi dnevnik ili čak praviti kafu. Uređaj se pokazao i kao vrlo koristan za fotografisanje životinja u divljini, jer omogućuje jefitnije postavljanje desetaka kamera na različitim lokacijama.

Ipak, njegovi kreatori i dalje su fokusirani na obrazovanju mladih generacija te će u tom smislu razgovarati i sa britanskom vladom o novom nastavnom planu i programu u oblasti informatike.