{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Najbrža verzija Firefoxa dostupna korisnicima

15.11.2017. u 10:08
27
21
Najbrža verzija Firefoxa dostupna korisnicima
27
Najbrža verzija Firefoxa dostupna korisnicima
Kompanija Firefox je omogućila svojim korisnicima preuzimanje najnovijeg browsera Firefox Quantum za koji tvrdi da je dvostruko brži od onog koji se pojavio prije šest mjeseci.
Firefox Quantum ima odličan interfejs s opcijom prilagođavanja alatne trake, a po brzini je nadmašio i Google Chrome. Novi browser uključuje Pocket preporuke o tome koje internet stranice otvoriti prilikom pokretanja svakog novog taba. U besplatnim dodacima je dostupan Night Mode i još mnogo toga.

Quantum u odnosu na Chrome koristi manje RAM-a, a upravo je zbog toga Google kritikovan u proteklih nekoliko godina. Dok otvarate tabove u Quantumu, korištenje RAM memorije je manje nego u slučaju otvaranja tabova u Chromeu. Primjera radi, na laptopu Asus s Intel Core i6 procesorom za vrijeme 20 otvorenih tabova računar obavlja šest procesa, dok se za 14 otvorenih tabova u Chromeu vrši 21 proces.

Iako je rival Googleu, Firefox se i dalje oslanja na korištenje Googlea kao osnovnog pretraživača. Godinama je Firefox koristio Yahoo kao osnovni pretraživač, a kao alternativu je nudio Google i Bing, no, ugovor je raskinut, tako da je Yahoo izgubio svoju ulogu.

Privatno surfanje na Firefox Quantumu izgleda jednako dobro kao i standardno. Ljubičasti simbol u desnom uglu pokazuje u kojem ste modu, a Firefox ima zaštitu praćenja.

Projekt Quantum je otvoren za volontere, a blizu 700 autora doprinosi kodiranju.

Firefoxu je trebalo godinu dana kako bi završio projekt. Novi browser možete preuzeti za PC te uređaje koji koriste operativne siteme Android i iOS.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: