Sajam u Barceloni
29

Najbolji uređaji Mobile World Congressa 2018: Galaxy S9+, MateBook X Pro, CAT S61...

Klix.ba
Samsung Galaxy S9 i S9+ (Foto: PC)
Samsung Galaxy S9 i S9+ (Foto: PC)
Kada je riječ o sajmovima posvećenim mobilnim uređajima i tehnologiji, nema većeg od Mobile World Congressa u Barceloni. Prošlogodišnji događaj privukao je blizu 110.000 prisutnih, a Samsung se obećao vratiti u Španiju s Galaxyjem S9. Stoga ne čudi što se broj gostiju udvostručio na ovogodišnjem sajmu.

Brojne tehnološke kompanije predstavile su nove mobitele, tablete ili laptope na sajmu, dok su druge predstavile unaprijeđene verzije svojih starijih uređaja.

Nakon nekoliko dana analiziranja i istraživanja, tim tehno stručnjaka izdvojio je najimpresivnije uređaje s izuzetnim inovacijama i nadogradnjama.

Najbolji Samsung Galaxy S9+

Novi Samsungov ljubimac Galaxy S9+ pokazao se najboljim mobitelom za 2018. godinu. Iako nije doživio radikalne promjene u odnosu na njegovog prethodnika, unaprijeđen je u svim segmentima. Mobitel ima duplu kameru s optičkom stabilizacijom slike, stereo zvučnike koji proizvode 40 posto glasniji zvuk od Galaxyja S8+, ekran od ruba do ruba... Osim toga, Galaxy S9+ dolazi s novom SmartThings aplikacijom koja ujedinjuje Samsungove postojeće IoT usluge u jedinstveno pametno isksustvo.

Najkompaktniji Sony Xperia XZ2 Compact

Sonyjev XZ2 Compact mobitel je mali Android telefon o kojem mnogi sanjaju. Uz 5-inčni ekran i mnogo manji okvir od prošlogodišnjeg modela, XZ2 Compact je idealan za one koji su često u žurbi, a žele uvijek imati mobitel pri ruci.

Foto: PC
Foto: PC

Međutim, ipak je najvažnije šta je unutar uređaja. Sony je u tijelo širine 2,55 inča uspio staviti procesor Snapdragon 845, a mobitel ima mogućnost snimanja 4K HDR snimka. Xperia XZ2 Compact je poput malog sportskog automobila koji može dostići nevjerovatne brzine i zbog toga je odnio titulu najkompaktnijeg telefona Mobile World Congressa.

Najsnažniji CAT S61

Snažni mobiteli s nekoliko tipki, koji su najpotrebniji terenskim radnicima, prisutni su na svjetskom tržištu već neko vrijeme, a CAT-ovi telefoni Bullitt Groupa pokazali su dosad najbolje karakteristike.

Foto: PC
Foto: PC

Model CAT S61 je najsnažniji mobitel ovogodišnjeg sajma u Barceloni. Ovaj telefon je vodootporan i kreiran poput rezervoara. CAT S61 ima mjerač kvaliteta zraka, senzore vlažnosti, laserski mjerač udaljenosti te nadograđenu FLIR termalnu kameru. S ovim karakteristikama, CAT S61 je jedinstven uređaj za građevince, električare, slikare...

Najjednostavniji mobitel Doro 7060

Doro je jedan od predvodnika na tržištu uređaja namijenjenih starijim osobama. Riječ je o švedskoj firmi koja svoje mobitele proizvodi u Kini i koja ih odnedavno nudi i na našem tržištu.

Foto: PC
Foto: PC

Model Doro 7060 pokazao se kao najbolji jednostavni mobitel na Mobile World Congressu 2018. Ovaj mobitel radi na 3G i 4G mrežama, ima dobro razmaknute tastere, eksterni ekran te, što je još važnije, punu mogućnost KaiOS-a, operativnog sistema s prodavnicom aplikacija koja podržava Googleove i Facebook aplikacije.

Najbolji operativni sistem - Google Android Go

Foto: PC
Foto: PC

Operativni sistem Android Go je verzija Androida Oreo, dizajnirana tako da radi bolje na uređajima s 512 megabajta ili jednim gigabajtom RAM memorije. Poređenja radi, smartphone Pixel 2 posjeduje 4 GB RAM-a, dok iPhone X ima 3 GB RAM-a. Samsungov Galaxy Note 8 nudi čak 6 GB RAM-a. Ovaj operativni sistem pokazao se najboljim jer je odličan za mobitele sa slabijim specifikacijama.

Huawei MateBook X Pro najbolji laptop

Foto: PC
Foto: PC

Huawei ove godine na sajam u Barceloni nije donio novi vodeći mobitel, ali ima najbolji laptop, MateBook X Pro. Kao i njegov prethodnik, novi Huaweijev mobitel ima atraktivan dizajn s još tanjim okvirima oko displeja. Ekran je osjetljiv na dodir, ima dijagonalu od 13,9 inča i rezoluciju od 3000x2000 za površinski izgled 3:2.