Tehnologija
0

Najava CeBIT-a: Mobilni računari za specifične namjene

Sarajevo-x.com
Analize pokazuju da od ukupnog broja kompjutera koji se prodaju u svijetu, jedna polovina otpada na laptope. Zbog toga nije iznenađujući podatak da će na predstojećem sajmu kompjuterske opreme CeBIT u Hanoveru, poseban nagalasak biti na ponudi najnovijih modela prijenosnih kompjutera.

Primjetan trend je da se ovi uređaji sve više dizajniraju prema specifičnoj korisničkoj grupi, što uključuje ekstremno lake biznis modele, kao i multimedijalne laptope, te laptope za ljubitelje kompjuterskih igara.

Element koji je zajednički za sve mašine na ovogodišnjem CeBIT-u su laptopi sa integriranim UMTS modulom koji će osigurati brzi bežični pristup Internetu. Jedan ovakav laptop je Lifebook P7230 proizvođača Fujitsu Siemens. Laptop koji je težak 1,3 kg, sa ugrađenim DVD pržačem i kamerom za video telefoniju, bit će u prodaji odmah nakon sajma i koštat će između 2.000 i 2.500 eura.

Port'g' R400 od Toshibe također će imati integriran UMTS modul. Zahvaljujući HSDPA transfer protokolu, ova mašina, prema navodima proizvođaća imat će mogućnost dostizanja brzina downloada i do 3,6 megabita u sekundi. Ipak, jedinstvena karakteristika ovog modela, sa Intel Core Duo procesorom, je mali displej na prednjoj strani računara, na kojem je moguće vidjeti naslov e-maila koji je pristigao, iako je kompjuter zaklopljen.

Iako je trenutno najveći broj laptopa na tržištu opremljen Pentium-M procesorima, smatra da je vrijeme procesora sa jednim jezgrom prošlo. Posjetioci CeBIT-a primarno će moći vidjeti kompjutere koji posjeduju procesore sa dvostrukom jezgrom, bilo da se radi Intelovim Core Duo ili AMD-ovim Dual Core procesorima.

Među najvažnijim dostignućima koji će se moći vidjeti na CeBIT-u je najnoviji chipset iz Intela. Ovaj projekt radnog naziva Santa Rosa cilja na brže i moćnije funkcioniranje mobilnih kompjutera, koji bi trebali zabilježiti značajnije poboljšanje u radu.

Ono što je primjetno je da se sve više modela kreira prema specifičnim područjima djelovanja. Uz ekstremno lagane biznis modele, te mašine za kompjuterske igrice, postoji i grupa laptopa namijenjena za zamjenu desktop kompjutera, a oni služe kao multimedijalni zabavni centri. Takvi laptopi dolaze sa displejom od 17 – 20 inča, da bi gledanje filma na prijenosnom kompjuteru postalo još veći užitak. Ovakvi uređaj ipak nisu najpogodniji za nošenje, najviše zbog svojih dimenzija i težine.

Iako će ponuda prijenosnih računara na CeBIT-u biti veoma dobra, treba napomenuti da na sajmu neće biti prisutni neki od najvećih svjetskih proizvođača, kao što je Dell i HP.

CeBIT se održava od 15. do 21. marta ove godine.