Vrijedne studentice
95

Nadija Borovina i Ema Čaluk ponudile najbolje idejno rješenje za dizajn solarnog stabla

Klix.ba
Idejno rješenje Nadije Borovine i Eme Čaluk izabrano je kao najbolji dizajn novog solarnog stabla u okviru projekta "Modern Renewables – Brighter Future", projekta čiji je inicijator Institute of Electrical and Electronics Engineers Bosne i Hercegovine (IEEE), a podržava ga Općina Stari Grad.

Kako je kazala Selma Velić, šefica Odsjeka za lokalni razvoj Općine, projekt je počeo u februaru raspisivanjem javnog poziva.

"Cilj projekta je da građani budu upoznati s prednostima korištenja obnovljivih izvora energije te da studenti Univerziteta u Sarajevu budu potaknuti da radom i zajedničkim djelovanjem unaprijede ambijent življenja u zajednici", kazala je Velić.

U uži krug izbora prošlo je šest idejnih rješenja. Šest timova koje su činili studentice i studenti Arhitektonskog, Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu svoje su radove u subotu, 25. aprila, prezentovali stručnoj komisiji, ali i publici koja je pomno pratila njihova izlaganja.

Konkurencija je bila velika, a studenti su bili na visini zadatka. Izbor je bio neizvjestan do samog kraja. Komisija je imala veoma težak zadatak da odabere najbolje jer su studenti ponudili veoma zanimljive ideje i rješenja. Pored bodova koje je komisija dodjeljivala, jedan dio bodova su nosili i glasovi publike.

Stručni žiri u čijem je sastavu bio predstavnik Općine Stari Grad Senad Topal, akademik prof. dr. sc. Kemal Hanjalić, Hasan Ćemalović dipl. ing. arhitekture, dipl. ing. elektrotehnike Meliha Selak i Bogić Bogićević donio je jednoglasnu odluku.

Pobjedničko rješenje je idejni dizajn "TIM-a 1: Fusion", kojeg čine Nadija Borovina studentica Elektrotehničkog fakulteta i Ema Čaluk studentica Arhitektonskog fakulteta. Njima je pripala i novčana nagrada od 2.500 KM. Pobjednički dizajn je moderan i prihvata sve uslove i kriterije koje je projektni tim definisao. Osim toga, predstavlja simbol i budućnost u kombinaciji sa olimpijskom prošlošću grada Sarajeva.

Projektni tim naglašava da su svi radovi bili odlični, te pohvaljuje i ostale studente, njihov rad i profesionalizam koji su pokazali tokom saradnje.

"Želimo da naši studenti s ovim projektom pošalju jednu sasvim drugačiju sliku u svijet, te da im se pruži mogućnost da pokažu koliko znaju i umiju. Nadamo se da smo jednim dijelom tu sliku i poslali, a sljedeći koraci su finalizacija tehničke dokumentacije pobjedničkog rješenja i svakako dalja realizacija izgradnje solarnog stabla", istakli su iz tima projekta "Modern Renewables – Brighter Future".

Projekt "Modern Renewables – Brighter Future" je prvi projekt ovog tipa koji okuplja studente sa različitih fakulteta i usmjerenja i u fokus stavlja njihov zajednički rad. Studenti članovi projektnog tima, koji zajedno sa svojim mentorima prof. dr. Selmom Hanjalić, doc. dr. Vedadom Bečirovićem i MoE Farisom Karićem dipl. ing. elektrotehnike, vrijedno rade na realizaciji istog su Haris Čapelj i Benjamin Arslanagić koordinatori projekta, Marijana Udovčić, Ismar Mušanović, Sanela Mešić, Selma Hećimović, Aldin Gosto, Emina Pezo, Lamija Zametica, Irma Redžepagić, Amna Šurković, Amina Balavac, Merisa Hanjalić, Maid Suša, Amina Alijagić i Lamija Mujezinović.

Naredni koraci su izrada tehničke dokumentacije pobjedničkog rješenja i svakako dalja realizacija izgradnje solarnog stabla.